A tüntetések ellenére megépül a Keystone XL olajvezeték

Donald Trump amerikai elnök adminisztrációja pénteken hozott határozatában engedélyezte a TransCanada építkezési vállalatnak a Kanadából induló, vitatott Keystone XL kőolajvezeték megépítését.

Az engedélyt Tom Shannon, a külügyminisztérium politikai ügyekben illetékes államtitkára írta alá, mivel a tárcát vezető Rex Tillerson elutasította ezt, tekintettel arra, hogy korábban az ExxonMobil vezetőjének tisztségét látta el. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője Twitter-üzenetben jelezte: Trump a nap folyamán sajtótájékoztatót fog tartani.

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint a Keystone XL megépítése az Egyesült Államok nemzeti érdekét szolgálja, és a döntésnél figyelembe vették a külpolitikai, illetve az energiabiztonsági kérdéséket. Az AP amerikai hírügynökség fontosnak tartotta kiemelni, hogy a külügyi tárca mostani véleménye ellentétes azzal, amit az előző elnök, Barack Obama adminisztrációja alatt ismertetett.

A Keystone XL olajvezeték a kanadai Albertából vinné a nyersolajat Nebraskáig, s ott rácsatlakozna egy már meglévő vezetékre, amely Oklahomán keresztül fut le Texasig. A tervek sok indián közösséget felháborítottak: részben tartanak ivóvízkészletük elszennyezésétől, részben pedig féltik történelmi és kulturális örökségeiket.

Az olajvezeték építéséről 2010-ben állapodott meg az amerikai és a kanadai kormány, ám Barack Obama akkori elnök – arra hivatkozva, hogy a vezeték építése nem teremtene hosszú távra munkahelyeket és nem csökkentené az olajárat – nem adta meg az engedélyt az építkezés megindításához. Donald Trump egyik első elnöki döntése volt a Keystone XL építésének engedélyezése.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »