A britek máris megkapták az első pofont a Brexit miatt

Spanyolországnak vétójoga lehet a Gibraltárt érintő döntésekben, miután Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – áll abban a szövegtervezetben, amelyet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke készített a kiválási tárgyalásokról szóló iránymutatásként, és küldött szét a tagállamok kormányainak pénteken.

Eszerint az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő, brit fennhatóságú területtel kapcsolatban az unió és a brit kormány között a későbbiekben csak úgy jöhet létre bármiféle megállapodás, ha arról a spanyol és brit vezetés is külön megegyezik.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a Brexit-tárgyalásoknak nem lesz része Gibraltár sorsa, ami megfelel a spanyol kormány korábbi kérésének.

  • Előzmények
Gibraltár jelentőségét nem mérete, hanem az európai kereskedelemben betöltött pozíciója és stratégiai helyzete adja, így nem csak a Földközi-tenger bejáratának stratégiai ellenőrzőpontja, de a brit területen számos bank, nemzetközi áruforgalmat lebonyolító kikötő és cég működik. Az üzleti élet nem szereti a bizonytalanságot, ezért a piac mihamarabb kiszámítható, előre tervezhető változásokról várt értesülést Gibraltár esetében is. Spanyolország számára kiemelten fontos kérdés volt, hogy mi lesz azokkal, akik eddig a félszigeten dolgoztak.

Most a spanyolok megnyugodtak: Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő pénteken a kabinet elégedettségét tolmácsolta a Tusk-dokumentummal kapcsolatban.

Spanyolország már a brit népszavazás előtt felvetette, hogy ha az Egyesült Királyság távozik az unióból, Gibraltár kerüljön közös brit-spanyol fennhatóság alá, mert így a kilépést követően is megtarthatná hozzáférését a belső uniós piachoz.

A mindössze 6,5 négyzetkilométeres Gibraltáron 30 ezren élnek. Az itteniek csaknem száz százaléka az Európai Unióban maradás mellett voksolt a brit kilépésről szóló népszavazáson. A Spanyolországba ékelt brit területen élő közösséget nap mint nap kiegészíti az a mintegy 10 ezer munkavállaló, aki Spanyolországból jár át dolgozni. A kereskedelmi tevékenység és a pénzügyi szolgáltatások mellett fontos bevételi forrás az idegenforgalom is, amit szintén megkönnyített eddig a könnyen átjárható határ.

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, ám azóta spanyol kormányok többször is megkérdőjelezték a szerződés érvényességét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / BBC / Euronews

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »