Libanon elérte tűréshatárát a migránsválság kapcsán

Libanon a nemzetközi közösség segítségét kérte a menekülthullám kezelésében, Szaad Haríri miniszterelnök pénteki felhívásában különösen infrastrukturális és oktatásügyi beruházásokat sürgetett országában, amely több mint egymillió szíriainak nyújt menedéket.

Libanon elérte tűréshatárát – hangsúlyozta Haríri újságírók előtt az április 5-én Brüsszelben Szíria és a térség jövőjéről rendezendő nemzetközi segélykonferencia előtt. “Ha manapság az ember körülnéz a befogadó közösségeknél, hatalmas feszültséget látni a libanoniak és a szíriaiak között. Zavargásoktól tartok” – mondta Haríri.

A libanoni kormányfő továbbá jelezte: részletes tervet fog bemutatni az országának hatalmas tehertételt jelentő szíriai menekülthullám kezeléséről Brüsszelben, és a nemzetközi közösség segítségét fogja kérni.

“A nemzetközi közösségnek meg kell értenie, hogy Libanon nem képes megfizetni a megoldatlan szíriai válság árát. Mára Libanon egyetlen nagy menekülttáborrá vált”

– húzta alá Haríri.

A miniszterelnök a nemzetközi közösségnél 5-7 éves időszakra menekültenként mintegy 12 ezer dollárnak (3,5 millió forint) megfelelő támogatást akar elérni a mostani 1200 dolláros évenkénti támogatási szinttel szemben. “Úgy gondolom, hogy ez biztosítani fogja a gazdaság virágzását és azt, hogy Libanon megállja a helyét” – vélekedett Haríri.

Libanoni tisztségviselők a Világbank adataira hivatkozva elmondták, hogy a szíriai konfliktus 2015 végéig 18,15 milliárd dollár veszteséget okozott országuknak. A közel-keleti állam gazdasági növekedése a korábbi 8 százalékos átlagról hozzávetőleg 1 százalékosra esett vissza a szíriai válság 2011-es kitörése óta.

A 4,5 milliós Libanonban mintegy 1,2 millió szíriai menekült él, többségük hevenyészett menekülttáborokban és mélyszegénységben. A bejrúti kormány eddig ellenezte hivatalos menekülttáborok létrehozását.

A szíriai polgárháború gyengítette Libanon gazdaságát és növelte az országon belüli feszültségeket is. Habár dzsihadista merényletekre volt példa, szíriai menekültek és a libanoni közösségek között eddig nem volt jelentősebb erőszakcselekmény.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek