Trump kereskedelmi főtanácsadója szövetkezne Mexikóval

Peter Navarro, Trump elnök kereskedelmi főtanácsadója csendben igyekszik szövetségre lépni Mexikóval, annak ellenére, hogy az USA egy masszív fal felépítését tervezi a mexikói határon, valamint azzal fenyegetőzik, hogy kilép a NAFTA-ból (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi egyezmény), amivel tovább szítja a feszültséget a két ország között. Mexikó egyébként az Egyesült Államok harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere.

Navarro – aki a Fehér Ház újonnan felállított testületének, az Országos Kereskedelmi Tanácsnak a feje, valamint vezető szerepet fog játszani a NAFTA újratárgyalásában – azt mondta egy interjúban: az Egyesült Államok azt akarja, hogy Mexikó és Kanada egyesüljenek egy közös regionális „gyárban” azért, hogy távol tartsák az összes többi országból érkező árut.

A Trump-adminisztráció újra meg fogja vizsgálni a szabadkereskedelmi egyezmény kritikus elemét, azaz a származási szabályokat, melyek meghatározzák, hogy a késztermék hány százalékát kell Észak-Amerikában gyártani.

Trump korábban megfogadta, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a NAFTA-ból, ha az nem kap jobb feltételeket a társulásban. Továbbá első intézkedései között szerepelt, hogy aláírt egy rendeletet az amerikai határok védelméről és ennek részeként a mexikói határon egy masszív fal felépítéséről, melynek költségeit Mexikóval akarja megfizettetni.

Mexikó válaszul, az amerikai kormányt kikerülve, kereskedelmi tárgyalásokba kezdett nagy cégekkel, valamint nemrég március végéig felfüggesztette cukorexportját az Egyesült Államokba.

Trump kiszámíthatatlansága miatt Mexikó eddig nem számított semmiféle tárgyalásra a Fehér Házzal annak érdekében, hogy elkerüljenek egy (most már eléggé) valószínű kereskedelmi háborút.

Kapcsolódó cikkeink:

„Óriási lehetőséget látok abban – különösen Mexikóval –, hogy magasabb értékeket adjunk meg a származási szabályok tekintetében azért, hogy egy olyan kölcsönösen előnyös gyártási folyamatot tudjunk létrehozni, amely mind a munkásoknak, mind a gyártóknak nagyon meg fogja érni a határ mindkét oldalán. Ez ugyanannyira az ő érdekük, mint a miénk” – mondta Navarro.

Vegyük például az autóipart. A jelenlegi megállapodás szerint az Észak-Amerikában eladott járművek alkatrészeinek 62,5 százaléka kell, hogy az USA-ból, Kanadából vagy Mexikóból származzon annak érdekében, hogy elkerüljék a termék után fizetendő importvámot. Az Egyesült Államok fel akarja emelni ezt a limitet, ezáltal megnehezítve az egyéb országokból származó alkatrészek belépését az ellátási láncba.

Itt jön képbe a NAFTA. Trump ugyanis korábban többször bírálta a Mexikóban gyártató, főként autóipari cégeket, továbbá 35 százalékos büntetővámmal fenyegette meg őket, amennyiben külföldre (Mexikóba) viszik termelésüket. Bár az elnök mindeddig nem váltotta be a fenyegetőzést, több vállalat megijedt, és inkább az USA-ban létesít új üzemet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell csinálnunk a kétoldalú kereskedelem felé tett lépés érdekében, a származási szabályok növelése. Az általunk feltárt egyik nagy probléma a különböző nemzetközi cégek logóival ellátott nagy dobozok, amelyek ahhoz vezetnek, hogy végül rengeteg külföldön gyártott alkatrész lesz a termékekben” – mondta a főtanácsadó, utalva ezzel az összeszerelő üzemek tevékenységére.

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy a komoly tárgyalásokat Mexikóval és Kanadával csak az év második felére tervezik. Ross, aki valószínűleg szintén vezető szerepet játszik majd az ügyben, még csak két hete van hivatalban.

Navarróval karöltve ő dolgozta ki egyébként az amerikai sajtóban „Trump Kereskedelmi Doktrína” néven emlegetett tervezetet, amely szerint minden új kereskedelmi megállapodásnak hozzá kell járulnia a gazdasági növekedéshez, csökkentenie kell a kereskedelmi deficitet és erősítenie kell az amerikai termelőipart.

Kérdés, hogy Navarro megjegyzései vajon célzás értékűek-e a 23 éves kereskedelmi megállapodás utódjára nézve. Továbbá többször elhangzott a „kétoldalú kereskedelmi egyezmény” kifejezés, ezért az sem biztos, hogy az USA meg akarná tartani a jelenlegi, háromszereplős paktumot, hanem helyette külön megállapodást kötne Kanadával és Mexikóval.

Túl korai lenne megmondani, hogy a főtanácsadó nézetei tettekké válhatnak-e, mivel eddig csak abban van egyetértés, hogy a NAFTA elavult, ezért szükség van arra, hogy új alapokra helyezzék.

Forrás: Bloomberg/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »