Mexikó beszólt az USA-nak: nem kell a pénzetek

A mexikói kormány elutasította azt az amerikai kérést, hogy a latin-amerikai ország területén várhassák meg amerikai menedékkérelmük elbírálását a más országokból dokumentumok nélkül az Egyesült Államokba érkezők – mondta pénteken egy rádióinterjújában Miguel Ángel Osorio Chong mexikói belügyminiszter, hangsúlyozva azt is, hogy országa már nincs rászorulva a drogellenes és biztonsági célokra nyújtott amerikai pénzügyi támogatásra.

Mint az interjúból kiderült, a mexikói kormány egyértelműen közölte az odalátogató Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel és John Kelly belbiztonsági miniszterrel: Mexikó nem tudja fogadni azokat a dokumentumok nélkül az Egyesült Államokba – más országokból – érkezőket, akiket Washington „áttoloncolna” a mexikói határon. Azokról a bevándorlókról van szó, akik az Egyesült Államokban szeretnének menedéket kapni, de akiknek az elszállásolására kérelmük elbírásáig a Trump-kormányzat e szomszédos ország „vendégszeretetére” számít.

„Csak azokat fogadhatjuk, akik Mexikóban kérnek menedéket, nem lehetünk azoknak az ‘előszobája’, akik az Egyesült Államokban akarnak maradni” – szögezte le Osorio Chong. Példaként említette, hogy Baja California mexikói államban lévő határvárosokban tartózkodó 3675 haiti menedékkérő sem maradhat azon a helyen, mert ők is az Egyesült Államokban szeretnék elbíráltatni kérelmüket.

  • Mexikó: nem kell az USA pénze
Az utóbbi időben fokozódott a feszültség az amerikai-mexikói kapcsolatokban, Donald Trump elnök meglehetősen kemény nyilatkozatokat intézett Mexikóhoz a migránsok kérdésében.

Úgy tűnik, a mexikói kormány dacol az új amerikai vezetéssel. Ezt jelzi az is, hogy a belügyminiszter pénteken közölte: országa már nem szorul rá az amerikai pénzügyi támogatásra.

Konkrétan a 2,6 milliárd dolláros költségvetésű, 2008-ban indított drogellenes „Mérida kezdeményezésre” utalt, amelyet Washington a mexikói állami és helyi rendőrség erősítésére és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre szánt.

Osorio Chong kijelentette: ez a program amúgy is végső szakaszában van, országa már nem függ az ilyen jellegű amerikai támogatástól. Ha az Egyesült Államok úgy akarna nyomást gyakorolni, hogy a kezdeményezés keretében még ki nem utalt pénzalapokat megvonná, Mexikó minden további nélkül „veszni hagyná” azt a pénzt – mondta.

Az EFE spanyol hírügynökség emlékeztet, hogy a két amerikai miniszter e látogatásán jelentősen enyhébb hangot ütött meg, mint amilyet otthon nem sokkal korábban Trump elnök.

Megígérték, hogy nem deportálják tömegével az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlókat, és nem alkalmaznak katonai erőt a kitoloncolásuk során. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter elmondta: a Luis Videgaray mexikói külügyminiszterrel tartott találkozójukon mindkét fél megerősítette szándékát, hogy szorosabbá teszik az együttműködést a kereskedelem, a törvényes bevándorlás, a biztonsági kérdések és a tanulmányi csereprogramok terén. Bővebben

Mexikói részről szintén megerősítették a további párbeszédre való készséget a migráció, a kereskedelem és a biztonság kényes kérdéseiről, de kifejezték a Donald Trump politikája miatt érzett „aggodalmaikat és ingerültségüket” is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Reuters/EFE

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »