Március közepén találkozik Merkel és Trump

Angela Merkel német kancellár március 14-én Washingtonban megbeszélést folytat Donald Trump amerikai elnökkel – erősítették meg pénteken német kormányzati források a washingtoni kormánykörökből kiszivárgott értesülést.

A német kancellár eddig csak telefonon beszélt az új amerikai elnökkel, és a berlini vezetés hivatalos tervei arról szóltak, hogy az első találkozót legkésőbb július elején tartják meg, a G20 csoport hamburgi csúcsértekezletén.

Donald Trump hivatalba lépése óta a német-amerikai kormányzati viszony az előző elnök, Barack Obama idejéhez képest hűvös. Angela Merkel és kormányának tagjai az új washingtoni vezetéssel kapcsolatban rendre a közös értékek és a többoldalú, multilaterális együttműködés fontosságát hangsúlyozzák, míg Donald Trump felszólalt a gyenge német import és a túl gyenge euró ügyében, a német autógyárakat pedig büntetővámokkal fenyegette meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A németek szeretik a hazai termékeket

Hatalmas vámmal riogatja Trump a német autógyártókat

Németországban a politikai kapcsolatok mellett a világgazdasági rendszer lehetséges átalakulása, és mindenekelőtt a német-amerikai gazdasági kapcsolatok változásának lehetősége okoz aggodalmat Donald  Trump elnöki tevékenységével kapcsolatban.

Az aggodalmak felerősödtek, amikor januári hivatalba lépése előtt egy lapinterjúban idejétmúlt szövetségnek nevezte a NATO-t, és azt mondta, nem foglalkoztatja az a kérdés, hogy erős-e vagy gyenge az Európai Unió, továbbá kilátásba helyezte, hogy 35 százalékos védővámmal sújtják a német autóipart.

A gazdasági kapcsolatok lehetséges átalakulása azért jelentős kérdés Németországnak, mert gazdaságának egyik fő húzóágazata az exportra építő ipar, és az Egyesült Államok az egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »