Juppé – Fillon patthelyzetet vizionál az egyik francia közvéleménykutató

Az Odoxa közvéleménykutató szerint ha Fillon helyett mégis Juppé indulna a francia elnökválasztáson, akkor meg is nyerné az első fordulót – a gond csak az, hogy Fillon a botránya ellenére sem akar visszalépni.

A függetlenként induló Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter átvette a vezetést Marine le Pentől, a radikális jobboldalinak tartott Nemzeti Front elnökétől a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás első fordulójában – derült ki az Odoxa közvélemény-kutatási intézet felméréséből, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a France2 francia közszolgálati televízió.

Így ha most rendeznék az első fordulót, Emmanuel Macron nyerné meg 27 százalékkal a 25,5 százalékot elérő Marine Le Pen előtt – ez az első felmérés, amelyben Macron a vezető helyre került. A centrista jelölt két százalékpontot javított az elmúlt héten, míg Le Pen másfél százalékpontot esett vissza.

A konzervatív jelölt, Francois Fillon támogatottsága nem változott ebben a felmérésben, 19 százalékkal a harmadik helyen áll. Amennyiben azonban a családtagjainak feltételezett fiktív parlamenti állásai miatt eljárás alá kerülő Francois Fillont visszalépteti a jobboldal, és korábbi riválisát, a novemberi előválasztáson második helyen végzett Alain Juppét, Bordeaux jelenlegi polgármesterét indítja helyette, a konzervatív politikus nyerheti meg az első fordulót 26,5 százalékkal, Macron lenne a második 25 százalékkal, s közöttük dőlne el az államfői szék sorsa a második fordulóban. Ebben a felállásban Marine Le Pen 24 százalékkal végezne a harmadik helyen az első fordulóban, így pedig ki is esne.

A reprezentatív felmérés szerdán és csütörtökön készült 943 francia választópolgár megkérdezésével.

Az Opinionway intézet 1654 francia választópolgár megkérdezésével készült napi felmérése szerint még mindig Marine Le Pen áll az élen 27 százalékkal, a 24 százalékon álló Emmanuel Macron előtt, míg Fillon itt is 19 százalékon stagnál.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: fontos pert vesztett a Bayer

A vegyes ázsiai kereskedés után Európában sincs egyértelmű irány a tőzsdéken a hét első napján. A Bayer mínuszban forog ma, miután egy amerikai szövetségi bíróság a cég fellebbezését elutasítva fenntartotta ítéletét egy Roundup perben.

Read More »