A németek szeretik a hazai termékeket

Rekordnagyságúra duzzadt Németország külkereskedelmi mérlegének többlete az export bővülésének köszönhetően, ami az Angela Merkel német kancellár gazdaságpolitikáját bírálók malmára hajthatja a vizet.

A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közölte, hogy a legnagyobb európai gazdaság külkereskedelmi mérlege 252,9 milliárd eurós többlettel zárt tavaly, ami több mint 3,5 százalékkal haladja meg a 2015-ben elért 244,3 milliárd eurót – a német külkereskedelmi többlet évről évre növekszik a 2008-as válság óta.

Németország exportjának értéke 1207,5 milliárd eurót tett ki tavaly, 1,2 százalékkal bővült 2015-höz képest, míg az import értéke 0,6 százalékkal 954,6 milliárd euróra növekedett. A friss adatok nyomán tovább erősödhetnek azok a bírálatok, amelyek rendszeresen elhangzanak Németországgal szemben a túlzott mértékűnek ítélt külkereskedelmi többlet, illetve az export révén felhalmozott pénz újrabefektetésének hiánya miatt.

Legutóbb, január végén Peter Navarro, az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója bírálta a német kormányt, azt hangoztatva, hogy Németország kizsákmányolja főbb kereskedelmi partnereit, köztük az Európai Unió más országait és az Egyesült Államokat az euró, azaz egy „erősen alulértékelt, implicit német márka” révén, mivel az termékeit versenyképesebbé teszi.

Tavaly az európai uniós országokba irányuló német export értéke 2,2 százalékkal 707,9 milliárd euróra nőtt, az euróövezeti partnerek 1,8 százalékkal, más európai országok 2,8 százalékkal több német terméket vásároltak. A nem európai országokba irányuló német export értéke 0,2 százalékkal 499,6 milliárd euróra esett.

Németországot gyakran vádolják azzal, hogy miközben elönti termékeivel a külföldi országokat, cserébe nem tesz eleget azért, hogy a belső fogyasztást fellendítse és ezáltal ösztönözze az importot. Bár Donald Trump tanácsadója fogalmazott a legbrutálisabban, Barack Obama, az előző amerikai elnök, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és olyan euróövezeti partnerállamok, mint Franciaország is bírálták már a német külkereskedelmi többlet felhalmozását, és arra buzdították a német vezetőket, hogy használják fel beruházásokra ezt a pénzt.

A brüsszeli bizottság egyik szóvivője csütörtökön megismételte, hogy a jelentős és tartósan fennálló többlet a makroökonómiai egyensúly hiányának egyik forrása.

Marcel Fratzscher, az egyik legrangosabb német kutatóintézet, a berlini DIW elnöke szerint az új rekordra nem lehet büszke Németország. Amellett, hogy a rekordnagyságú többlet tovább szítja majd a konfliktust az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval, az igazi problémát az import növekedésének gyengesége jelenti, mert az a beruházások hiányának eredménye.

Markus Kerber, a Német Iparszövetség (BDI) vezetője is azt hangsúlyozta, hogy a politikának a keresletet és a beruházásokat kell ösztönöznie Németországban.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »