Nem biztos, hogy gazdaságilag életképes lenne az önálló Skócia

Theresa May, aki a brit Konzervatív Párt skóciai tagozatának Glasgowban rendezett tavaszi kongresszusán szólalt fel pénteken, súlyos szavakkal bírálta a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) politikáját.

A brit kormányfő kijelentette: a csőlátásban szenvedő nacionalizmus, amely mindenáron és kizárólag a függetlenségre összpontosít, leértékeli Skóciát.

A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson országos átlagban a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka azonban a bennmaradásra voksolt. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére “kirángassák” az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen Skócia EU-tagságának megőrzéséről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt. Theresa May pénteki beszédében kijelentette: Skócia szempontjából most is minden gazdasági érv a brit unió fenntartását indokolja.

A skót gazdaság a brit belső piacon négyszer akkora értékű kereskedelmet folytat, mint az Európai Unióval. A skót export számára az EU még csak nem is a második, hanem a harmadik legnagyobb piac az Egyesült Királyság és a világ más térségei után – hangsúlyozta Theresa May.

A brit miniszterelnök szerint az SNP mégis megszállottan törekszik az elszakadásra, annak ellenére is, hogy a függetlenné válással kiszakítaná Skóciát legnagyobb piacáról. Az SNP szerint “a függetlenség a válasz minden kérdésre, minden körülmények közepette, a tényektől és a realitásoktól függetlenül” – fogalmazott kongresszusi beszédében a kormányfő.

Hozzátette: a skót függetlenségnek nincs gazdasági megalapozottsága, a skót költségvetést a brit államkassza óvja például a nyersolajbevételek összeomlásszerű zuhanásának hatásaitól is. Ez egyenes utalás volt arra, hogy a skót kormány nem kis részben az északi-tengeri olajra építette fel a független Skócia finanszírozási tervét.

A skót kormány a függetlenségről 2014-ben rendezett referendum előtt 34 milliárd fontra becsülte az olajtermelésből származó skót költségvetési bevételeket a 2014-2015-ös és a 2018-2019-es pénzügyi év közötti időszakra. Az SNP vezette edinburghi kormány ezt a bevételi becslést annak idején 110 dolláros olajárprognózisra alapozta, azóta azonban az olajár már bőven 40 dollár alatt is járt és jelenleg is csak 55 dollár körül mozog.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek