Ayrault alig burkolt célozgatásokkal bírálta Trumpot

Harcolni kell a demokráciát fenyegető populizmussal és idegenellenességgel szemben – mondta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter Sydneyben csütörtökön Donald Trump amerikai elnöknek címzett burkolt bírálatában.

“Nagy hibát követnénk el közösen, ha engednénk a szélsőségesség nyomásának, és megfeledkeznénk a második világháború tanulságairól” – folytatta.

“A rendszer esküdt ellenségének szerepében tetszelgők valójában a demokratikus intézményeket támadják” – hívta fel a figyelmet a francia diplomácia vezetője egy ausztrál kutatóintézetben mondott beszédében.

“A falépítést és határlezárást ígérők gyakorlatilag semmiféle megoldást nem kínálnak nemzeteink biztonságára, sőt veszélybe sodorják jólétüket” – vélekedett.

  • A célozgatás egyértelműen Trumpnak szólt
Trump választási kampányában azt ígérte, hogy falat épít az Egyesült Államok déli határán, és annak költségeit Mexikóval fizetteti meg.

Később, már elnökként, bevándorlási tilalommal sújtott hét, többségében muszlim lakosságú országot, valamint szigorított az illegális bevándorlásra vonatkozó irányelveken, így potenciálisan kitoloncolhatóvá vált mindenki, aki törvénytelenül tartózkodik az Egyesült Államokban. A januárban kiadott dekrétum több rendelkezését azóta már felfüggesztették szövetségi bíróságok.

Az amerikai elnök kedden a kongresszus előtt tartott beszédében kijelentette: az Egyesült Államoknak érdemalapú bevándorlási politikát kellene alkalmaznia, és nagyobb határozottsággal kellene fellépnie az illegális bevándorlókkal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »