Jöhet az újabb IMF-hitel Ukrajnának

Ukrajna a közeli napokban emlékeztetőt ír alá a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), ami alapján Kijev újabb hitelrészletet kaphat a washingtoni székhelyű szervezettől.

Olekszandr Daniljuk ukrán pénzügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy miután aláírják a memorandumot, rá közel két hétre az IMF igazgatótanácsa elé kerülhet a hitelfolyósítás engedélyezése.

Gery Rice, az IMF szóvivője egy hete azt mondta, hogy az IMF vezetői “heteken belül” rábólintanak a mintegy 1 milliárd dollár körüli hitelrészlet folyósítására.

Ukrajna fő hitelezője a Nemzetközi Valutalap (IMF), amely 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Kijevnek négy évre. Ukrajna utoljára tavaly szeptemberben kapott hitelrészletet az IMF-től, az összeg akkor 1 milliárd dollár volt.

Az ország egyébként máshonnan is kap támogatást, például az elmúlt két évben az Egyesült Államok 2 milliárd dollár értékben nyújtott pénzügyi garanciát az országnak.

Az ukrán jegybank azzal számol, hogy Ukrajna idén az IMF-től és az Európai Uniótól összesen 6 milliárd dollárnyi támogatást kap.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »