Hollande a protekcionizmus veszélyeire figyelmeztette Trumpot

Donald Trump amerikai elnök beiktatása óta első ízben beszélt telefonon szombaton Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia államfővel, illetve Angela Markel német kancellárral, a megbeszélésekről szűkszavú közleményt adtak ki Moszkvában, Párizsban és Berlinben.

A Kreml által kiadott tájékoztató szerint Trump és Putyin megbeszélése:

  • jó hangulatban zajlott, és számos témakört érintett. Szó volt a terrorizmus elleni harcról, a közel-keleti helyzetről, az arab-izraeli konfliktusról, a hadászati stabilitásról, az atomfegyverek terjesztésének tilalmáról, az iráni atomprogramról, a Koreai-félsziget helyzetéről és a kelet-ukrajnai válságról is.
Trump és Putyin egyaránt hangsúlyozta a gazdasági kapcsolatok helyreállításának fontosságát, de nem került szóba az Oroszország ellen hozott amerikai szankciók enyhítése, amire a minap tett utalásokat az újonnan megválasztott amerikai elnök.
  • a két elnök amellett szállt síkra, hogy meg kell teremteni az amerikai és az orosz hadműveletek „valós koordinációját” az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és más terrorcsoportok elleni harcban Szíriában.
A Fehér Ház tájékoztatása szerint az orosz-amerikai kapcsolatok javulásának kezdetét jelenti Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök első, szombaton lebonyolított telefonbeszélgetése.

A Fehér Ház szűkszavú nyilatkozatot adott ki helyi idő szerint szombat este, órákkal a telefonbeszélgetés után, és több órás késéssel az erről kiadott moszkvai tájékoztatóhoz képest is.

A Kreml által kiadott közleménnyel nagyjából egy időben hozták nyilvánosságra Berlinben Trump és Merkel közös közleményét az első telefonbeszélgetésükről. Eszerint a két politikus egyetértett abban, hogy a NATO „alapvető fontosságú” szerepet játszik a transzatlanti együttműködésben és a nemzetközi biztonság fenntartásában. Egyetértettek abban, hogy a NATO-tagországoknak méltányosan ki kell venniük részüket a kollektív biztonságuk megteremtésében.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Francois Hollande a protekcionizmus veszélyeire figyelmeztette Trumpot. A francia elnök szerint Trump protekcionista megközelítése gazdasági és politikai következményekkel járhat. „Egy instabil és bizonytalan világban a bezárkózás zsákutcába vezet” – fogalmazott Francois Hollande. Hollande emellett felhívta Trump figyelmét arra, hogy tiszteletben kell tartani a demokratikus értékeket.

A NATO-ra kitérve hangsúlyozta, hogy a katonai szövetség alapvetően szükséges, és felhívta amerikai kollégájának a figyelmét a párizsi klímavédelmi megállapodás fontosságára is. Közölte azt is, hogy Párizs folytatni fogja az Európai Unió megerősítését szolgáló intézkedéseit minden területen.

  • Friss cikkeink Trumpról:

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »