Trumpnak sikerült magára haragítania a franciákat

Több francia politikus visszavágott szombaton Donald Trump amerikai elnöknek a párizsi közbiztonságot érintő, előző napi megjegyzése miatt.

Trump az amerikai konzervatív mozgalom éves konferenciáján (CPAC) beszélt egyebek között a terrorizmus elleni harcról, és ezzel összefüggésben azt mondta: „Nézzék meg, mi történik Európában, Németországban, Franciaországban!”. Idézte egy barátjának, egy Párizsba valamikor rendszeresen járó bizonyos Jimnek – aki egy „nagyon-nagyon fontos fickó” – a szavait, miszerint többé nem megy a francia fővárosba, mert „Párizs nem Párizs többé”.

Francois Hollande francia elnök egy kiállítás megnyitóján elmondott beszédében így reagált: „Az ember soha ne mutassa ki a legkisebb bizalmatlanságát sem egy baráti országgal szemben!”

Kérdésre válaszolva Hollande emlékeztetett arra, hogy amerikai kollégája nemrég telefonon azt mondta neki: nagyon szereti Párizst és Franciaországot, és „nincs is szebb ország annál”. „Akkor úgy gondoltam, hogy valóban ezt gondolja, mert azt mondja, amit gondol” – jelentette ki a francia elnök.

Szerencsére az amerikai turisták már több hónapja újra nagy számban érkeznek Franciaországba, mert látják, hogy a francia hatóságok nagy erőfeszítéseket tesznek a közbiztonság fenntartására.

„Nem akarok hasonlítgatni, de itt nincs általános fegyverviselés, és nincsenek olyanok, akik tömegbe lőnek pusztán kedvtelésből, vagy azért, hogy tragédiát okozzanak” – tette hozzá Hollande.

Több francia politikus szólt az ügy kapcsán

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter azt írta egy Twitter-üzenetében, hogy tavaly 3,5 millió amerikai látogatott el Franciaországba. „Mindig szívesen fogjuk látni őket”.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere szintén a Twitteren küldött magáról egy fotót a két legismertebb Disney-figurával az Eiffel-toronyból, ezzel az aláírással: „Donald Trumpnak és barátjának, Jimnek! Miki és Minnie egérrel közösen ünnepeljük Párizs dinamizmusát és nyitott szellemét”. Hozzátette, hogy 2017 első negyedére 30 százalékkal több amerikai foglalt szállást Párizsba, mint ahány a tavalyi év azonos időszakában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/AFP/Hszinhua

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »