Trump több atomfegyvert akar

Donald Trump amerikai elnök egy csütörtökön megjelent interjúban kijelentette, hogy csúcsszintűre akarja fejleszteni az amerikai nukleáris fegyverzetet, mert szerinte az Egyesült Államok lemaradt ezen a téren. Trump bő egy hónapja az Egyesült Államok elnöke, és most először nyilatkozott országa atomarzenáljáról.

„Én szeretném a legjobban, hogy egyetlen országnak se legyen atomfegyvere, de sohasem fogunk lemaradni egyetlen államtól sem – legyen az akár barát -, nukleáris fegyverzet tekintetében, az élen akarunk állni” – fogalmazott.

Kínával kapcsolatban kijelentette, hogy Peking, ha akarná, ráhatásával „nagyon könnyen” megoldhatná az Észak-Korea jelentette biztonsági kihívást. Mint mondta: „nagyon dühös” amiatt, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat tesztel.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A kommunista rezsim jelentette fenyegetéssel szemben az egyik lehetséges megoldás az elhárító rakétarendszerek kiépítésének felgyorsítása a szövetséges Dél-Koreában és Japánban – mondta, hozzátéve, hogy sok más megoldás is szóba kerülhet.

Trump már az elnökválasztási kampány során is állást foglalt amellett, hogy tovább kell fejleszteni az amerikai védelmi képességeket, és egy ízben már akkor is felhozta, hogy a világ biztonságosabb lenne, ha néhány további ország, például Japán vagy Dél-Korea is rendelkezne atomfegyverrel.

Ezen kívül decemberben tett egy olyan kijelentést Twitteren, miszerint „Az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie és ki kell terjesztenie nukleáris képességeit, amíg a világ jobb belátásra nem tér az atomfegyverkezés területén”. Bővebben

A Reuters brit hírügynökség kérdéseire a Fehér Házban válaszolva felrótta Oroszországnak, hogy korlátozás alatt álló kategóriájú fegyvereket, cirkáló rakétának is nevezett robotrepülőgépeket állított hadrendbe. Közölte: ezt szemére fogja vetni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, ha találkoznak, bár erről még nincs semmilyen időpont.

Az Egyesült Államok és Oroszország között a stratégiai fegyverek korlátozásáról szóló új START szerződés értelmében 2018. február 5-ére mindkét félnek egyenlő szintűre kell csökkenteni nukleáris arzenálját, és tíz éven át azon tartani – idézte fel a Reuters.

Trump az új START-ot „egyoldalú alkunak” minősítette, amerikai részről hasonlóan rossz megállapodásnak, mint az Iránnal kötött atomalkut. „Legyen szó a START-ról vagy az iráni ügyletről, jó alkuk megkötésébe akarunk belefogni” – mondta Trump.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »