Sorakoznak a kihívók Matteo Renzivel szemben

Andrea Orlando olasz igazságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy Matteo Renzivel szemben indulni kíván a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkári tisztségéért, amelyre már többen is pályáznak. Ezzel egy időben a PD baloldali csoportja önálló frakció alakítására készül.

Matteo Renzi vasárnap mondott le a PD főtitkári posztjáról, hangsúlyozva, hogy ismét indulni kíván a tisztségért. Vetélytársaként elsőként Michele Emiliano, a dél-olaszországi Puglia tartomány elnöke jelentkezett, aki azonban kevés eséllyel indul, mivel a pártban és Olaszországban is kevéssé ismert politikusnak számít. Ugyanígy erőtlen jelölt Carlotta Salerno is, aki a PD-vel szövetséges úgynevezett Mérsékelt párt politikusa.

Andrea Orlando színre lépése viszont fordulatot hozhat. A 48 éves politikus Matteo Renzihez hasonlóan az olasz balközép fiatal generációját képviseli: 2013-ban környezetvédelmi miniszter volt a Letta-kormányban, majd igazságügy-miniszterként folytatta a Renzi-kormányban, s ebben a tisztségében dolgozik a jelenlegi Gentiloni-kormányban is.

Főtitkári jelentkezése bejelentésekor Andrea Orlando hangsúlyozta, hogy a pártot erőszakkal uralók ellen lép színre, és újra akarja építeni a PD-t. Más elemzői vélemények szerint Andrea Orlando sem képvisel igazi ellenfelet Matteo Renzi számára, de legalább minimális versenyt biztosít a PD-ben.

A tisztújító kongresszust június közepéig meg kell tartani. Olasz sajtóértesülések szerint Matteo Renzi minél előbbi kongresszust sürget, még húsvét előtt, nehogy vetélytársai esetleg megerősödjenek. Mivel a PD új főtitkára egyben a párt következő miniszterelnök-jelöltje is lesz, Matteo Renzi arról sem mondott le, hogy akár a nyár elején előrehozott választásokat tartsanak Olaszországban – írta a La Repubblica balközép napilap.

Paolo Gentiloni miniszterelnök a kormány munkájának zavartalan folytatását ígérte, a balközép kormánykoalíciót vezető PD belső harcai azonban a kormány sorsát is befolyásolhatják.

A PD Renzi-ellenes baloldali csoportja bejelentette, hogy még a héten önálló frakciót alakít a képviselőházban és a szenátusban, mégpedig más baloldali formációkkal, amelyek a Gentiloni-kormány távozását sürgetik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »