Trump fejlesztené az amerikai atomarzenált

Az amerikai atomarzenál kibővítését tartja szükségesnek Donald Trump megválasztott elnök csütörtökön közzétett Twitter-üzenete szerint. A bejegyzés aggodalommal tölti el a fegyverzetkorlátozási szakértőket, szerintük ugyanis az intézkedés könnyen globális feszültségeket szülhet.

„Az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie és ki kell terjesztenie nukleáris képességeit, amíg a világ jobb belátásra nem tér az atomfegyverkezés területén” – írta a januárban hivatalba lépő elnök a közösségi oldalon, nem kommentálva tovább a kijelentést.

Az továbbra sem világos, hogy mi késztette Trumpot a Twitter-üzenet megosztására. Azonban az tény, hogy korábban csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta: Oroszországnak szükséges „megerősítenie a stratégiai nukleáris erők katonai potenciálját”.

Trump már az idei elnökválasztási kampányban állást foglalt amellett, hogy tovább kell fejleszteni az amerikai védelmi képességeket, és egy ízben arról is elmélkedett, hogy a világ biztonságosabb lenne, ha néhány további ország, például Japán vagy Dél-Korea is rendelkezne atomfegyverrel.

A csütörtöki üzenethez a leendő elnök környezetéből egyelőre nem fűztek további tájékoztatást, a Reuters hírügynökség azonban úgy véli, hogy Trump jelezni kívánta: kész támogatni az öregedő nukleáris fegyverzet korszerűsítését. Független becslések szerint a következő három évtizedben az 1000 milliárd dollárt is elérhetik az arzenál fenntartásának és modernizálásának költségei.

Az eredeti Twitter-bejegyzés, Fotó: Twitter

Az eredeti Twitter-bejegyzés, Fotó: Twitter

Trump előző nap az amerikai védelmi minisztérium illetékeseivel találkozott, és egyebek között hadiipari beszerzési programokról tájékozódott.

A Reuters közlése szerint a megválasztott elnök Twitter-üzenete nem okozott érdemi változást a hadiipari cégek részvényeinek árában a tőzsdén, ellenben az uránbányászattal foglalkozó vállalatok papírjai jelentős mértékben megdrágultak.

Trump szavait máris finomítják

Trump szóvivője még csütörtökön igyekezett tompítani főnöke szavainak élét. Jason Miller a megválasztott elnök mondatait értelmezve a sajtónak így fogalmazott: Trump e nyilatkozatában az atomfegyverkezés továbbterjedésének a veszélyére hívta fel a figyelmet, szerinte meg kell előzni, hogy ezek a fegyverek a terrorszervezetek, az ingatag országok és a „latorállamok” körében terjedjenek.

„A leendő elnök továbbá csak azt emelte ki, hogy javítani és korszerűsíteni kell az „elrettentő képességünket”, mely létfontosságú módja a béke megszilárdításának” – tette hozzá Miller. A szóvivő azt is elmondta Reutersnek, hogy Trump nem támogatja a nukleáris fegyverek használatát, és hogy bejegyzését nem kell egy új politikai javaslatként értelmezni.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters / Twitter / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »