Az új pénzügyminiszter lesz Donald Trump ellensúlya

Donald Trump Twitteren történő kommunikációjának hevessége az eddigi jelek szerint nem mindig köszön vissza a tényleges folyamatokban. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter első interjújában három témában is olyan véleményt fogalmazott meg, mely enyhén szólva sem áll összhangban az elnök által hirtelen felindulásból kitweetelt gondolatokkal. 

Steven Mnuchin a CNBC televíziónak nyilatkozva 2018-ra 3 százalékos gazdasági növekedést ígért, és nagy gazdasági változásokat helyezett kilátásba. Kifejtette, hogy a pénzügyi válság óta folyamatosan lassuló gazdasági növekedés anomália és az Obama-kormányzat politikájának következménye. Úgy vélte, ezen lehet változtatni és a Trump-adminisztráció 3 százalékos, vagy ennél is nagyobb gazdasági növekedést szeretne elérni a jelenlegi 1,8 százalékkal szemben. A növekedés gyorsítását alapvető fontosságúnak nevezte.

Eddig stimmel, Donald Trump is hasonló gondolatokat fogalmazott meg kampányában, amikor azonban a részletekre kerül sor, már más a helyzet.

1.  A pénzügyminiszter elmondta, hogy az adórendszer átalakításának ügyében a tárca folyamatosan egyeztet a képviselőház és a szenátus republikánus politikusaival. Augusztusra ígérte az új pénzügyi reformot, amely szerinte versenyképesebbé teszi az amerikai vállalatokat.

Trump február 9-én: két-három héten belül “fenomenális” bejelentést tesznek az adóváltozásokról.

2. A várható árfolyampolitikát illetően Steven Mnuchin az erős dollár mellett foglalt állást, kifejtve, hogy az erős nemzeti valuta a gazdaságba vetett bizalom jele, és hosszú távon jó dolog.

Trump eddigi megszólalásai: túl erős a dollár, az eurót mesterségesen gyenge szinten tartja az EKB, a japán jen túl gyenge a dollárhoz képest.

  • Kapcsolódó cikkünk:
Sapin: az EKB sosem manipulálja az euró árfolyamát

3. A kínai valutával kapcsolatos politikáról óvatosan nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy egészséges kétoldalú kapcsolatokra törekszenek a világ második legnagyobb gazdaságával.
„Sok területen kell együttműködnünk” – mondta, hozzátéve, hogy a kereskedelmi kapcsolatokat meg kell vizsgálni.

Donald Trump Kínával kampánya időszakában és beiktatása után is kifejezetten támadó hangnemet ütött meg, büntetővámokat helyezett kilátásba és megvádolta Kínát, hogy manipulálja és gyengén tartja a jüan árfolyamát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A beiktatás óta eltelt egy hét alatt Mnuchin mintegy tíz külföldi pénzügyminiszterrel és több nemzetközi szervezet vezetőjével, így a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal folytatott megbeszéléseket és – a The Wall Street Journal című lap információi szerint – szorosan együttműködik Gary Cohnnal, az Országos Gazdasági Tanács igazgatójával, aki korábban kollégája volt a Goldman Sachs bankháznál.

Fentiek alapján úgy tűnik, hogy Steven Mnuchin lehet az, akinek a szavaira érdemes lesz figyelni a jövőben, mert nyilatkozatai lényegesen közelebb állnak a gazdasági realitásokhoz, mint az elnök által Twitteren publikált üzenetek.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »