Új szövetségest talált Emmanuel Macron

Francois Bayrou, a francia centrista Modem párt elnöke szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem indul a két hónap múlva esedékes francia elnökválasztáson és szövetséget ajánl a függetlenként induló Emmanuel Macronnak.

„Mert hatalmas a kockázat és mert a franciák dezorientáltak és gyakran reménytelenek, úgy döntöttem, hogy szövetségi ajánlatot teszek Emmanuel Macronnak” – mondta a centrumpárt vezetője, Pau városának polgármestere, aki 2002-ben, 2007-ben és 2012-ben is indult az elnökválasztáson.

„Azt üzenem neki, hogy a veszély nagyon nagy, meg kell változtatni a dolgokat sürgősen. Egyesítsük az erőinket, hogy sikerüljön” – tette hozzá a Modem vezetője, aki korábban a jobbközép Köztársaságaik koalíciójában vett részt miniszterként. A legutóbbi felmérések szerint ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját, Francois Bayrou hat százalékot érne el.

A 65 éves Bayrou bejelentése hónapok óta tartó bizonytalan időszakot zárt le, amely alatt a Modem elnöke többször is jelezte, nem döntötte el, hogy indul-e az elnökválasztáson. A jobboldal novemberi előválasztásán Francois Bayrou még a hozzá közelálló Alain Juppét, Bordeaux polgármesterét támogatta. Francois Fillon volt kormányfő győzelme után viszont ismét felvetette annak a lehetőségét, hogy elindul az elnökválasztáson, ugyanis a megválasztott jobboldali elnökjelölt szerinte túl radikális gazdasági megszorító programját nem tudta támogatni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Emmanuel Macron, a leköszönő szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere, aki a jobb- és baloldali felosztás meghaladását tűzte zászlajára, a Twitteren tudatta, hogy elfogadja a szövetségre tett ajánlatot, ami szerinte fordulatot jelent a választási kampányban és a politikai életben.

A két politikus feltehetően már az este folyamán megkezdi az egyeztetéseket a szövetségről és a közös programról.
A Macronhoz hasonlóan Európa-barát Francois Bayrou szerint „a demokrácia még soha nem volt annyira szétesett állapotban az elmúlt fél évszázadban Franciaországban, mint most”.

Francois Bayrou potenciális szavazótábora eddig a konzervatív Francois Fillon és Emmanuel Macron között billegett, akik ismét fej fej mellett haladnak a felmérésekben az elnökválasztás első fordulójának második helyén. Az első helyen biztosan áll Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke.

Elemzők szerint Francois Bayrou döntése feltehetően Macron felé tereli a bázisa és a bizonytalanok egy jelentős részét is, és a már Francois Fillonhoz csatlakozottak is jelöltet válthatnak, valamint felgyorsulhat a francia politikai pártrendszer folyamatban lévő teljes átrendeződése, aminek az elnökválasztást hat héttel követő nemzetgyűlési választásokon lehet jelentős tétje.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »