Védvonal kialakítását javasolja Málta a migránsok ellen

A migráció feltartóztatása érdekében az Európai Uniónak líbiai vizeken kellene „védvonalat” létrehoznia – derül ki egy bizalmas javaslatból, melyet a tagállamok kormányait tömörítő tanács soros elnöksége terjesztett elő.

2016-ban rekordot döntött a Földközi-tengeren át az Európai Unióba érkező menedékkérők száma, 90 százalékuk pedig Líbiából indult, ahol Moammer Kadhafi meggyilkolása óta gyakorlatilag teljes a zűrzavar, nincs hatékony központi kormányzat, rivális csoportok harcolnak egymással.

Diplomaták szerint a 2015-ben indított, Sophia nevű művelet sok emberélet megmentéséhez hozzájárult, ám afféle szívóhatást is kifejtett, mert a nemzetközi vizeken megmentett embereket olaszországi fogadó központokba vitték. Nehezíti a helyzetet, hogy Líbiában nincs egységes kormányzat, amely felkérhetné vagy felhatalmazhatná az EU-t, hogy líbiai vizeken tevékenykedjen.

A máltai javaslatban szereplő „védvonal” líbiai vizeken jönne létre, elsősorban líbiai erőkből, erős uniós támogatással. Az EU október óta segíti a líbiai parti őrség felkészítését. Az általuk feltartóztatott migránsokat pedig nem Olaszországba vinnék, hanem vissza Líbiába.

A javaslat a Földközi-tenger térségében aktív civilszervezetek tevékenységét is megvizsgálná, mert felmerült annak gyanúja, hogy egyesek arra bátorítják a migránsokat, hogy útnak induljanak.

Februárban az Európai Unió állam- illetve kormányfői csúcstalálkozót tartanak Máltán, melynek egyik legfontosabb témája a migráció lesz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »