Fillon ügy: Nem ejtik a vádakat, folytatódik a nyomozás

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség csütörtökön bejelentette, hogy a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon feleségének állítólagos fiktív állásai ügyében indult nyomozás eredményét megkapta, s azok alapján „nem lehetséges ejteni a vádakat”.

„A nyomozás folytatódik a büntetőjogi eljárásra vonatkozó szabályok szigorú tiszteletben tartásával” – olvasható az ügyészség közleményében.

Az illetékes ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított vizsgálatot sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával. Fillon korábban azt mondta: csak akkor lép vissza, ha a nyomozás alapján eljárás indul ellene.

A szerdán lezárult vizsgálat, amelynek most kiegészítését rendelte el az ügyészség, arra kereste a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett.

A jobboldali elnökjelölt tíz napja „elnézést kért a hibáért”, hogy a feleségét parlamenti asszisztenseként alkalmazta, „jogosnak” nevezte az ezzel kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor „legálisnak és „átláthatónak” nevezte az állásokat. Penelope Fillon egy tíz évvel ezelőtti interjúban azonban arról beszélt, hogy soha nem dolgozott a férjével, mindig háztartásbeli volt, egyedül nevelte fel az öt gyereküket.

A nyomozást kiterjesztették Fillon két nagyobb gyerekére, Marie-ra és Charles-ra, akiket diákkorukban apjuk szintén asszisztensként alkalmazott 2005 és 2007 között a szenátusban. A nyomozók az elmúlt hetekben kihallgatták a Fillon házaspárt és a két gyereket, jártak a nemzetgyűlésben, ahol kiderült, hogy a feleségnek nem volt sem belépője, sem hivatalos e-mail-címe.

A botrány három héttel ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

Ha te is megvakarod a hátamat, én is megvakarom a tiédet

Francois Fillon szerdán a párton belüli egyik legnagyobb riválisával, Nicolas Sarkozy volt államfővel ebédelt, miután az exelnökhöz közeli jobboldali képviselők ismételten a jelölt visszaléptetését sürgették. Fillon, aki 2007 és 2012 között vezette a Sarkozy által kinevezett kormányt, a párton belüli elégedetlenkedők lecsendesítését kérte volt főnökétől. Cserébe bevette programjába Sarkozy egyik legvitatottabb, rendpárti javaslatát, amelyet mostanig nem támogatott: a büntethetőségi korhatár csökkentését 16 évre, amelyet Fillon a szerda esti nagygyűlésén már saját javaslatként mutatott be.

A jobboldal novemberi előválasztási kampányában Fillon volt az egyetlen a jelöltek közül, aki szóba hozta a Nicolas Sarkozy ellen folyó ügyészségi eljárásokat, s vele szemben feddhetetlen és tisztességes politikusként tüntette fel magát.

A legnagyobb ellenzéki párt meg nem nevezett képviselői szerint Sarkozy a belső ellentétek lecsendesítésért cserébe azt kérte Fillontól, hogy elnökké választása esetén az exelnökhöz közelálló Francois Baroin volt minisztert nevezze ki kormányfőnek. A jelenleg Troyes polgármesterként tevékenykedő fiatal politikust Fillont követően fogadta is Sarkozy, jóllehet környezete cáfolta az egyezséget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »