Jogi kiskapuval úszná meg a sikkasztási vádat Fillon

A tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltjének, Francois Fillonnak az ügyvédei szerint törvénytelen az ügyészi vizsgálat, amely Penelope Fillon parlamenti alkalmazása miatt indult, ezért annak megszüntetetését kérték csütörtökön.

„Azt kértük ma a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészségtől (PNF), hogy szüntessék be az előzetes vizsgálatot” – mondta Antonin Lévy és Pierre Cornut-Gentille párizsi sajtótájékoztatóján.

Az ügyészség a Le canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított előzetes eljárást közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak.

Az elnökjelölt korábban azt mondta: csak abban az esetben lép vissza a jelöltségtől, ha a vizsgálat nyomán eljárást indít ellene az ügyészség.

Az ügyvédek szerint Francois Fillont nem lehet közpénz elsikkasztásával vádolni, miután ez a büntetőjogi kategória a törvényi meghatározás szerint nem alkalmazható a parlamenti képviselőkre. „Ennek hiánya miatt a PNF nem illetékes vizsgálódni és az eljárása törvénytelen” – hangsúlyozták az ügyvédek. „A vizsgálat ma már gyakorlatilag sokkal inkább a médiában folyik, mint a jog előtt” – tették hozzá.

Fillon értelmezése szerint a közte és a felesége között kötött munkaszerződés a magánjog kategóriájába tartozik, hiszen a felesége neki és nem a nemzetgyűlésnek tartozott elszámolással, jóllehet a férje a rendelkezésére álló parlamenti keretből fizette őt.

A konzervatív jelölt a botrány miatt néhány nap alatt a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, s a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítették. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, s az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »