Az orosz külügyminisztérium fellép a nyugati média álhírei ellen

Az orosz külügyminisztérium honlapján hamarosan új rovatot nyit, amelyben a külföldi tömegtájékoztatási eszközök által Oroszországról terjesztett hamis híreket fogja közzétenni – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Rambler News Service orosz internetes hírügynökségnek nyilatkozva.

„Mára világossá vált, hogy a nyugati fő tömegkommunikációs eszközök által országunkról igazként tálalt hamis hírek terjesztése járványos méreteket öltött” – jelentette ki Zaharova. Elmondta, hogy a külügyi tárca internetes felületén új rovatot hoz létre, amelyben a külföldi tömegtájékoztatási eszközök „álhíreit” fogja közzétenni. Mellettük megjelentetik külföldi hivatalos tisztségviselők nyilatkozatait, valamint ezeknek a híreknek és nyilatkozatoknak a leleplezéseit elsődleges forrásokra hivatkozva.  Az álhírellenes projektet február 22-én tervezik elindítani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A francia elnökválasztásba is elkezdtek belepiszkálni az oroszok

Orosz-amerikai kapcsolatok: mindenki mindent tagad

Hivatalos: orosz szerverekről támadták az amerikai választási rendszert

A szóvivő szerint az új rovathoz az anyagot a külügyminisztérium tájékoztatási és sajtóosztályának munkatársai fogják gyűjteni. A tárca részben maga fogja felkutatni az ilyen híreket, részben az orosz nagykövetségek révén jut hozzájuk, amelyek nap mint nap találkoznak ezekkel a hamis hírekkel – mondta Zaharova. 

Az orosz külügyminisztérium lépése már csak azért is érdekes, mert legtöbbször éppen Oroszországot vádolják álhírek vagy politikai folyamatok befolyásolására alkalmas információk közzétételével, melyeknek két fő csatornája a Russia Today hírtelevízió és a Sputnik hírportál.

Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben írta alá az Oroszország történelmének és hazafias hagyományainak meghamisítását célzó információs befolyásolás semlegesítéséről és az információs rendszerek védelméről rendelkező „információbiztonsági doktrínát”.

Eszerint a külföldi tömegtájékoztatási eszközök egyre nagyobb terjedelemben közölnek olyan anyagokat, amelyek elfogultak az orosz állam politikájával szemben, az orosz tömegtájékoztatási eszközöknek külföldön gyakran nyílt diszkriminációval kell szembesülniük, az orosz újságírókat pedig akadályozzák szakmai tevékenységükben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »