Kanada befogadná a migránsokat, Trump aggódik

AZ Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) mellett elsősorban a bevándorláspolitikát vitatta meg Donald Trump elnök és Justin Trudeau kanadai kormányfő hétfőn a washingtoni Fehér Házban. A kanadai miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kitart a “nyitott” migránspolitika mellett, Donald Trump azonban biztonsági aggodalmakat hangoztat.

A tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten  az  amerikai elnök nem minősítette a megbeszéléseket, a kanadai kormányfő viszont “gyümölcsöző eszmecseréről” beszélt. Trudeau azt hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági kérdéseket és a bevándorlást jól össze kell hangolni. Megerősítette, hogy Ottawa folytatja az eddigi nyitott migránspolitikáját.

Donald Trump kifejtette, hogy  – mint fogalmazott –  az Egyesült Államok is szívesen enged be  külföldieket  az országba, ám csakis olyanokat, akik nem ártó szándékkal érkeznek. ” Túl sok nemzetbiztonsági problémánk van” – tette hozzá. Hozzátette azt is: bár úgy véli, hogy az amerikai-kanadai határ biztonságos, ennek ellenére ő soha nem maradéktalanul bizakodó.

Újságírói kérdésre válaszolva Justin Trudeau  kijelentette, hogy a Szíriából érkező menekültek ügyében nem kíván leckét adni az Egyesült Államoknak.

A NAFTA-ról is szó esett a megbeszélésen

A két politikus szólt a Kanadát, az Egyesült Államokat és Mexikót magában foglaló Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményről (NAFTA) is, amelynek felmondását vagy újratárgyalását Donald Trump már a választási kampányában is megígérte. Elnökké választása után Trump álláspontja finomodott, már nem az egyezmény felmondását szorgalmazza, hanem az újratárgyalását.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A sajtókonferencián Trudeau  elismerte, hogy sok kanadait aggaszt az egyezmény sorsa, hiszen számos  ember munkája függ ettől. De “a javak és szolgáltatások szabad áramlását a NAFTA megváltoztatása után is biztosítani  kell” – mondta.

Trump kifejtette, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatai teljesen más jellegűek Kanadával, mint Mexikóval, s álláspontja szerint az amerikai-kanadai kereskedelmi kapcsolatok jók. A Trump-kormányzat a kétoldalú viszony további  erősítésére törekszik – szögezte le az amerikai elnök, aki azt ígérte, hogy együttműködik majd a kanadai kormányfővel a munkahelyek megőrzését illetően.

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen válaszlépésre készül Washington az újabb rakétakísérletet végrehajtó  Észak-Koreával szemben, az amerikai elnök konkrét lépéseket nem nevezett meg, de leszögezte, hogy “nagyon erőteljes lesz” a válasz.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »