A Peugeot megveszi India ikonikus autómárkáját

A francia Peugeot SA 12 millió dollárért felvásárolja India ikonikus autómárkáját, az Ambassadort eddigi tulajdonosától, a Hindustan Motorstól a hét végén aláírt szerződés értelmében.

A Peugeot SA és a C.K. Birla Group (a Hindustan Motors anyavállalata) által hétvégén aláírt szerződés egy éra végét jelzi. Az 1948 óta gyártott, s azóta gyakorlatilag változtatás nélkül összeszerelt Ambassador az 1980-as évek végéig az egyetlen „luxusautó” volt India útjain, India elitjének autója, prominens indiai politikusok és hírességek járműve volt a 90-es évek gazdasági nyitásáig.

A Hindustan Motors 2014-ben hagyta abba az Ambassador gyártását, miután 2013-ban mindössze 2200 autót értékesített. Az autó sosem számított modernnek, legendásan megbízhatatlan volt a kézifékje és akadtak vele egyéb gondok is, ám egyszerű szerkezete és az indiai úthálózatnak megfelelő erős futóműve miatt nagy rajongótábora volt.

Az még egyelőre bizonytalan, mit tervez az Ambassadorral a Peugeot SA, mely a múlt hónapban aláírt a Birlával megállapodást 107 millió dolláros befektetésről a Hindustan Motors Tamil Nadu-i gyárában.

A Peugeot régóta igyekszik megvetni a lábát az indiai piacon, ennek egy lépése lehet a bevásárlás. Arról azonban nincs hír, tervezik-e feléleszteni a legendás márkát.

Jelentősen, 5,8 százalékkal nőtt a PSA Group (korábbi nevén PSA Peugeot Citroen) értékesítése tavaly globálisan, részben a Peugeot márka jelentősen bővülő iráni eladásainak hatására, részben az európai kereslet élénkülésének köszönhetően. A német Volkswagen után második legnagyobb európai autógyártó januárban azt közölte, hogy tavaly 3,146 millió járművet értékesített világszerte az egy évvel korábbi 2,973 millió után.

Forrás: MTI/AP/BBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »