Renzi újabb erőpróbára szólította pártját

A decemberi népszavazáson megbukott Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök újabb erőpróbára szólította pártját, a balközép Demokrata Pártot (PD), amelynek hétfő délutáni vezetőségi ülésén új fordulatot vehet az olasz kormánykoalíciót vezető politikai erő sorsa.

Sajtóértesülések szerint Matteo Renzi azt tervezi, hogy bejelenti lemondását a PD főtitkári tisztségéről. Így reményei szerint a PD akár már tavasszal új főtitkárt is választó kongresszust tarthat, és előválasztásokat a PD következő miniszterelnök-jelöltjéről. Matteo Renzi a PD vezetőségi tagjainak írt levélben szorgalmazta, hogy akárki is lesz a párt következő főtitkára – és egyúttal miniszterelnök-jelöltje – a PD egészének követnie kell.

Elemzők szerint ez is azt mutatja, hogy Matteo Renzi leszámolásra készül a PD belső ellenzékével, vagyis a párt tucatnyi kisebb csoportjával, amelyek nyíltan a kormány alkotmányos reformjai ellen szavaztak a decemberi népszavazáson.

A volt miniszterelnök ugyanis arra számít, hogy újraválasztják a főtitkári poszton, és utána kíméletlenül megkövetelheti az egységet a pártban. Az elemzők nem zárják ki a pártszakadást sem.

A PD sorsa az olaszországi parlamenti választásokat is befolyásolhatja. Matteo Renzi ugyanis minél gyorsabb, előrehozott választást szorgalmaz, akár már idén júniusban vagy szeptemberben. Más PD-vezetők kivárnák a törvényhozás 2018-as végét.

Renzi biztosra veszi, hogy a PD rajta kívül senki mással nem tud választást nyerni, ugyanakkor már decemberben is megbukott – jegyezte meg a párt baloldali szárnyát vezető Massimo D’Alema volt kormányfő, aki szerint Matteo Renzi „rosszat tesz Itáliának”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »