A Fitch szerint egyre kevesebb a jó adós

Csaknem másfél évtizedes mélypontra csökkent a lehetséges legjobb, “AAA” besorolású államadósok száma a Fitch Ratings osztályzati nyilvántartásában.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban közzétett éves összesítése szerint a cég besorolási listáján jelenleg 11 ország szerepel “AAA” államadós-besorolással, 2003 óta a legkevesebb.

A Fitch az Egyesült Államokat, Kanadát, Németországot, Luxemburgot, Hollandiát, Dániát, Norvégiát, Svédországot, Svájcot, Szingapúrt és Ausztráliát tartja nyilván “AAA” államadós-osztályzattal – mindegyik “AAA” osztályzatra stabil kilátás van érvényben.

A cég hangsúlyozza, hogy a listáján szereplő szuverén adósok közül most már nem egészen 10 százalék az “AAA” besorolásúak aránya.

Az “AAA” osztályzatú országok összesített adósságállománya 24 200 milliárd dollár, ez nominálértéken mérve 8800 milliárd dollárral haladja meg az egy évtizeddel ezelőtti szintet. A globális szuverén kötvényállományon belül azonban az “AAA” besorolással ellátott állampapírok aránya az akkori 49 százalékról 2016 végéig 40 százalékra zsugorodott, azaz arányában is több lett a gyengébb adós.

A Fitch listáján “AAA” osztályzattal ellátott gazdaságok részesedése a globális hazai össztermékből (GDP) piaci árfolyamon számolva 37 százalékra csökkent a tíz évvel ezelőtti 55 százalékról a cég számításai szerint.

A Fitch Ratings a csütörtöki elemzésben hangsúlyozza azt is, hogy 1998 óta hét államadóstól vonta meg az “AAA” osztályzatot, és egyikük sem nyerte vissza korábbi elit adósbesorolását. A hitelminősítő szerint a következő 12-24 hónapban nem is valószínű, hogy újabb tagokkal gyarapodna az “AAA” besorolási kategória, mivel az ennél egy fokozottal alacsonyabb, “AA plusz” sávban szereplő államadósok egyikének osztályzatára sincs érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s már több mint öt éve, 2011 augusztusában az Egyesült Államoktól is megvonta az “AAA” államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt az elit besorolást 1941-ben megadta – az S&P akkor egy fokozattal “AA plusz”-ra süllyesztette az amerikai besorolást.

A Standard & Poor’s annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service – csakúgy, mint a Fitch Ratings – változatlanul a lehetséges legjobb, e cég módszertanában “Aaa”-val jelölt besorolást tartja érvényben az Egyesült Államokra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »