Trump aktív és eredményes törvényhozást ígér

Amerikaiak tízmilliói helyezték reménységüket a republikánusokba, s most eljött az idő az eredmények felmutatására – hangsúlyozta Philadelphiában elmondott beszédében csütörtökön Donald Trump, összegezve eddigi elnöki döntéseit. Trump a mexikói elnök által lefújt amerikai vizitről is beszélt, szerinte egyetértettek a találkozó lemondásáról, ami amúgy sem lett volna eredményes.

“Jó dolog nyerni, ugye, ebben egyetérthetünk?” – kezdte beszédét Donald Trump, utalva arra, hogy Pennsylvania államban – ahol Philadelphia van – szintén ő nyerte e választást. “Azért vagyunk itt, mert amerikaiak tízmilliói belénk helyezték reménységüket, s most rajtunk a sor, hogy eredményeket mutassunk fel” – hangsúlyozta, s hozzátette, hogy a törvényhozás most olyan aktív lesz, amilyen évtizedek óta nem volt.

Majd – miután megemlítette a Keystone XL és a Dakota olajvezetékek megépítéséről aláírt elnöki rendeletét – leszögezte, hogy újratárgyalja az Egyesült Államok érvényben lévő kereskedelmi megállapodásait, s a jövőben nem többoldalú, hanem kétoldalú egyezményeket köt majd. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy minden egyes egyezménynek lesz egy olyan záradéka, amely szerint előzetes értesítés után a megállapodás 30 napon belül felbontható.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A bevándorlást szigorító elnöki rendeletéről megjegyezte: ennek lényege, hogy a “külföldi bűnözők nagyon gyorsan távoznak majd” és a legnagyobb amerikai városokban eluralkodott bűnözés ellen kellő eréllyel fellépnek.

Trump kitért a mexikói határon építendő falra és arra is, hogy a mexikói elnök pár órával korábban lemondta a találkozójukat. “Mexikó elnöke és én egyetértettünk a tervezett találkozó lemondásában” – mondta, hozzátéve, hogy “a találkozó amúgy is eredménytelen lett volna”.”Különben is más utat akarok járni” – fogalmazott, megismételve, hogy a mexikói határon építendő falat nem az adófizetők pénzéből finanszírozzák majd.

“Amit az életemben a legjobban csináltam, az az építkezés volt” – fogalmazott, s megerősítette, hogy újraépíti az Egyesült Államok infrastruktúráját, utakat, hidakat, reptereket építtet. “Szörnyűségesnek” nevezve az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvényt, ismét annak teljes visszavonását és új törvény előterjesztését helyezte kilátásba.

Az elnök ígéretet tett arra is, hogy megőrzi a választások tisztaságát. Erről egyébként csütörtökön délután várhatóan elnöki rendeletet is aláír.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Trump lehet, hogy mexikói importvámból fizetné a falat

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője a republikánus törvényhozók philadelphiai tanácskozásáról visszatérőben, az elnöki különgépen azt mondta újságíróknak, hogy Donald Trump a mexikói árukra 20 százalékos importvám kivetésére készül, akár átfogó adóreform keretében is. Hozzátette: az ebből befolyó adóból – és nem az amerikai adófizetők pénzéből – lehet finanszírozni majd a mexikói határon épülő falat.

Csütörtökön este azonban a szóvivő visszakozott, s azt mondta újságíróknak: nem kidolgozott javaslatról van szó, az importvám csak egyike a szóba került lehetőségeknek az építkezés forrásainak megteremtéséhez.

  • Részletek
“Felmerültek kérdések, hogy az elnök hogyan kívánja finanszírozni az építkezést, és az egyik ötlet, amellyel Ryan házelnök és mások rukkoltak elő, hogy ezt átfogó adóreform keretében is meg lehetne oldani, benne olyan országokra kivetendő importadóval, amelyekkel nagyarányú kereskedelmi deficitünk van” – fogalmazott Sean Spicer.

Hozzátette: ezzel is csak azt akarta érzékeltetni, hogy a fal felépítéséhez nem olyan nehéz előteremteni a pénzt, mint ahogyan azt egyesek sugalmazzák. A szóvivő fontosnak tartotta még leszögezni azt is, hogy ha lenne importadó, az lehetne akár 18, vagy 5 százalékos is, de lehet más megoldást is találni.

Az ötlet egyébként, hogy átfogó adóreformhoz “igazítsanak” importadót, amelyet más országokra is kiterjesztenének, s amelyből finanszíroznák a falépítést kongresszusi republikánus politikusoktól származik, és – sajtóinformációk szerint – Paul Ryan házelnök zárt ajtók mögött győzködte róla Donald Trumpot. Az elnök először el is vetette, mondván, hogy ez túlságosan komplikált konstrukció lenne, de aztán azt közölte, hogy megfontolja.

Közben nagy amerikai importcégek és áruházláncolatok is – köztük például a Walmart vagy a Target – közölték: ha importadóval sújtanak termékeket, akkor ezt áremelés formájában áthárítják a vevőkre.

A mexikói gyártás már egyébként is régóta szálka az elnök szemében, aminek visszaszorítására 35 százalékos büntetőadót helyezett kilátásba, valamint Twitter-üzenetekben riogatja a különböző cégeket (legfőképp az autógyártókat).

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: fontos pert vesztett a Bayer

A vegyes ázsiai kereskedés után Európában sincs egyértelmű irány a tőzsdéken a hét első napján. A Bayer mínuszban forog ma, miután egy amerikai szövetségi bíróság a cég fellebbezését elutasítva fenntartotta ítéletét egy Roundup perben.

Read More »