Svájci vállalatot vásárol fel a Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson (J&J) amerikai egészségügyi-kozmetikai cég mintegy 30 milliárd dollárért felvásárolja az Actelion svájci biotechnológiai vállalatot.

Az amerikai cégnek az a célja a felvásárlással, hogy erősítse pozícióját a gyógyszerpiacon, növelje a megjelenés előtt álló gyógyszereinek számát. A J&J azzal számol, hogy a felvásárlás révén azonnal nőnek a bevételei és emelkedik részvényarányos eredménye.

Az utóbbi 13 évben ez lesz a legnagyobb gyógyszeripari felvásárlás, amennyiben a hatóságok is rábólintanak, és ezzel a J & J hozzáférést kap a svájci cég számos kiváló áron értékesített, illetve magas jövedelmezőségű ritka betegségek gyógyítására alkalmas gyógyszeréhez. Ugyanakkor ezzel diverzifikálni fogja a portfólióját, főleg, hogy a Remicade nevű ízületi gyulladás gyógyszerének olcsóbb versenytársakkal kell szembenéznie.

A két cég vezetősége néhány hét alatt megegyezett, a J&J részvényenként 280 dollárt fizet, ami 23 százalék prémium az Actelion szerdai, zürichi tőzsdén elért 227,4 frankos záróárfolyamához képest. A hír hatására az Actelion részvényei 20 százalékkal emelkedtek délutánig.

A két vállalat igazgatótanácsa már rábólintott az egyezségre, a szükséges hatósági engedélyek beszerzésével az ügyletet várhatóan az idei második negyedévben lezárják.

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »