Osztalékrészvénynek már nem lesz jó az Ericsson

A mobil szélessáv iránti mérséklődő kereslet és a gyenge gazdasági környezet miatt 10 százalékkal csökkent a svéd Ericsson távközlési óriás tavalyi árbevétele, és kevesebb mint harmadára mérséklődött az üzemi eredménye – közölte a vállalat csütörtökön.

A tájékoztatás szerint így 22,6 milliárd svéd korona (745,8 milliárd forint) árbevételt ért el a cég, míg üzemi eredménye 6,3 milliárd korona lett, ami jelentős csökkenés a 2015-ös 21,8 milliárd koronához képest.

A közlemény szerint az üzemi eredmény esésének oka az alacsonyabb árbevétel és a módosult üzleti mix a mobil szélessáv területén, valamint hozzájárult még a szellemi tulajdonjogok licenceléséből származó bevétel értékének mérséklődése, az átszervezési költségek növekedése, valamint az alacsonyabb bruttó árrés.

Tavaly a szellemi tulajdonjogok licenceléséből származó bevételek 10,0 milliárd svéd koronára csökkentek az egy évvel korábbi 14,4 milliárd koronáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A közlemény idézi Börje Ekholmot, az Ericsson új elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta, a negatív iparági trendek a negyedik negyedévben is változatlanul fennálltak. A nyereségesség csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest, követve a szellemi tulajdonjogok licenceléséből származó bevétel értékének mérséklődését. Az utóbbi fő oka a tavalyi évben az amerikai Apple vállalattal kötött megállapodás, valamint az átszervezési költségek növekedése.

A jövőbeli növekedési lehetőségeket az okostelefon-volumen növekedése, a jelenleg licenccel nem rendelkező kézikészülék-gyártókkal létrejövő megállapodások és az IoT (a dolgok internete) licencelési tevékenységei fogják meghatározni – írták.

A tájékoztatás szerint a költségcsökkentési és hatékonysági program a kitűzött célnak megfelelően halad, 2017-re mintegy 3 milliárd svéd koronás átszervezési költségekre számítanak.

Az Ericsson igazgatótanácsa részvényenként 1 svéd korona osztalékra tesz majd javaslatot az éves közgyűlésen, a tavalyi 3,7 korona után – írták. Az igazgatótanácsnak a későbbiekben szándékában áll az osztalék növelése, amint ezt a teljesítmény javulása lehetővé teszi.

Még több vállalati hír itt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »