Az OPEC-en kívüli országoknak is csökkenteni kell az olajkitermelést

A két napja tartó olajár-emelkedésben az az erősödő várakozás is közrejátszhat, miszerint az OPEC-en kívüli országok is követik az olajkartell termelés-csökkentését – írta pénteken a Reuters.

Szombaton Bécsben tárgyal az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) a független olajexportőrökkel, remélve, hogy követik őket a termeléskorlátozásban. Az OPEC összesen 600 ezer hordó csökkentést vár a független államoktól, és Oroszország már kijelentette, hogy ennek a felét vállalja. Azerbajdzsán már jelezte, hogy konkrét csökkentési tervvel érkezik Bécsbe. Kazahsztán hajlandó befagyasztani termelési kvótáját a múlt havi szinten, közölte pénteken Kanat Bozumbayev  az ország energetikai minisztere.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára csütörtökön 1,7 százalékkal, pénteken délelőtt további 0,33 százalékkal, hordónként 54,16 dollárra növekedett.

Remény van egy nagyobb csökkentésre az OPEC-en kívüliek együttműködési hajlandósága alapján, de kétséges, hogy eléri-e a kívánt napi 600 ezer hordót, ez az a szint ugyanis, amire az olaj ára már reagálna – mondta Tomomichi Akuta, a Mitsubishi UFJ Research and Consulting elemzője.

Az OPEC a múlt héten nagyjából napi 1,2 millió hordónyi termeléscsökkentésről állapodott meg, amit januártól tervez életbe léptetni, bár Szaúd-Arábia és Irak is jelezte, hogy az Ázsiába tartó szállítmányait januárban még nem korlátozza.

Venezuela és Irán már megállapodott arról, hogy 2017 első negyedévében újabb csúcstalálkozót szerveznek az OPEC-tagok és a független termelők részvételével – számolt be Nicolas Maduro venezuelai elnök csütörtökön.

  • Olajjal kapcsolatos cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »