Dicséretet kapott Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől

Irán illetékes képviselője atommeghajtású hajók tervezett építéséről tanácskozott vasárnap Teheránban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával.

Az iráni atomenergia-ügyi szervezet élén álló Ali Akbár Szálehi a találkozó után elmondta, hogy a hajók építésére vonatkozó tervek „minden részletét” átbeszélték Amano Jukijával. A tárgyaláson kitértek a nukleáris hajtóműhöz használandó urán dúsítottsági fokára is, amely kényes kérdésnek számít az Irán és a nagyhatalmak között tavaly létrejött atomalku szempontjából.

Amano azt mondta, hogy Irán továbbra is tartja magát a nukleáris programját korlátozó nemzetközi egyezményben vállaltakhoz.

„Elégedettek vagyunk a megállapodás végrehajtásával, és reméljük, hogy a folyamat folytatódni fog” – idézte az újságíróknak nyilatkozó NAÜ-főtitkárt az IRNA iráni hírügynökség.

Amano a nap folyamán Haszan Róháni iráni elnökkel is találkozik. Róháni kedden utasította atommeghajtású tengeri járművekhez szükséges rendszerek kifejlesztésének megkezdésére az ország tudósait, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok kongresszusa december elején a Teherán ellen korábban elrendelt szankciók meghosszabbításáról döntött. Az iráni állami televízió szerint Washington lépését Róháni a tavaly júliusban tető alá hozott és idén januárban életbe lépett nukleáris megállapodás „megsértésének” nevezte.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A több éves vitát lezáró történelmi egyezség Iránt az urándúsítás jelentős korlátozására és a NAÜ ellenőreinek beengedésére kötelezi, megakadályozva az iszlám köztársaságot abban, hogy atomfegyvert gyártson. A Nyugat Irán vállalásaiért cserébe az ázsiai ország ellen hozott szankciók feloldására tett ígéretet.

Washington a büntetőintézkedések meghosszabbítását az iráni rakétakísérletekkel, valamint az emberi jogok megsértésével magyarázta. Barack Obama amerikai elnök ugyan nem írta alá a jogszabályt a héten letelt határidőig, de az alkotmány értelmében az így is törvényerejűvé vált. Utódja, Donald Trump korábban kilátásba helyezte az atomalku feltételeinek újratárgyalását.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »