Az 500 bolivarost szállító repülőgépek ellen „szabotázs történt”, marad a százas

Meghosszabbították az eddig forgalomban lévő legnagyobb címletű bankjegyek használatát a hiperinfláció sújtotta Venezuelában, miután zavargásokat és fosztogatásokat váltott ki azok forgalomból történő kivonása.

Venezuela egyes részein zavargások és fosztogatások voltak az elmúlt napokban, miután a kormány kivonta a forgalomból az eddig használatban lévő legnagyobb címletű bankjegyet. Az országban készpénzhiány alakult ki és tömegek készpénzben lévő megtakarításai váltak értéktelenné, miután a 100 bolivaros bankót kivonták, az új címlet, az 500 bolivaros viszont még nem került forgalomba.

A zavargások hatására Nicolás Maduro elnök szombaton egy televíziós beszédében bejelentette, hogy a régi bankjegyek érvényességét január 2-ig meghosszabbítják. Azzal indokolta az új címletű bankjegyek bevezetésének késlekedését, hogy az azokat szállító három repülőgép ellen „szabotázs történt”. Részleteket nem közölt az állítólagos szabotázsról.

A világon Venezuelában a legmagasabb az infláció jelenleg. A kormány a héten három napot adott az embereknek, hogy beváltsák a 100 bolivarosokat mielőtt azok elértéktelenednek. Az intézkedést a kormányzat a kolumbiai határnál tevékenykedő, valutaüzér bűnszervezetek miatt tartotta szükségesnek, holott szakértők figyelmeztettek, hogy a bankók hirtelen kivonása zűrzavart okozhat.

  • Cikkeink a témában:

A bankok előtt egész héten hosszú sorok kígyóztak, ahogy az emberek arra vártak, hogy beválthassák százbolivarosaikat. Sokan nem tudtak még tankolni sem, hogy munkába menjenek, rengetegen nem tudnak élelmiszert vagy karácsonyi ajándékokat vásárolni.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »