Angela Merkel nem köt különalkut a britekkel

Kizártnak tartotta Angela Merkel német kancellár kedden egy berlini sajtótájékoztatón, hogy az Európai Unió a Brexit-folyamat megindítása előtt bármilyen kérdéséről különalkut kössön Nagy-Britanniával.

„Világosan elmondtam a brit kormányfőnek is a megbeszéléseinken, hogy először jön az 50. cikkely, aztán következnek az Európai Tanács irányelvei, majd ezt követhetik a tárgyalások, és nincs okom kételkedni abban, hogy ezt a stratégiát fogjuk követni” – fogalmazott Merkel újságírók kérdésére Joseph Muscat máltai miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Arra a felvetésre, hogy egyes tagállamok esetleg kétoldalú megállapodásokat próbálhatnak kötni Londonnal, a német kancellár azt válaszolta: „az EU valamennyi tagállama azon az egységes véleményen van, hogy mindannyiunk érdeke az, hogy közösen tárgyaljunk”.

Theresa May hétfőn Beata Szydlo lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után azt mondta: reméli, hogy gyorsan rendezni tudják a Nagy-Britanniában élő lengyelek, illetve a külföldi EU-tagállamokban letelepedett britek helyzetét. Több megfigyelő ezt úgy értelmezte, hogy London erről még a hivatalos kilépési tárgyalások előtt külön igyekezne megállapodni.

London úgy tervezi, hogy legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti az 50. cikkely aktiválását, amellyel hivatalosan elindítja kilépési folyamatát az EU-ból, egyelőre azonban egy bírósági ítéletre vár a kormány, annak érdekében, hogy ne kelljen a parlament elé vinni a kilépés kérdését.

A német kancellár a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy az EU és Törökország által márciusban megkötött menekültügyi egyezmény a felek közös érdekeit szolgálja az embercsempészet elleni küzdelemben, és felszólította Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy teljesítse az abban vállalt kötelezettségeit.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Múlt héten az Európai Parlament azt a javaslatot tette a bizottságnak és a tagállamoknak, hogy ne folytassák a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal az országban hónapok óta folyó tömeges bebörtönzések miatt. A nem kötelező erejű, ám mégis szimbolikus értékű EP-határozatra reagálva Erdogan azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a menekültügyi egyezményt, amely lehetővé teszi, hogy az EU visszatoloncolhassa Törökországba az illegális bevándorlókat.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »