Ha nem lesz OPEC-megegyezés, országok dőlhetnek romba

Egyelőre megakadtak a tárgyalások, Irán ugyanis nem hajlandó csökkenteni termelési szintjén, csak egy közel napi 4 millió hordós befagyasztást fogadna el – az olajár máris 45 dollárig esett.

Az olaj árfolyama 4,3%-ot esett arra a hrre, hogy az iráni olajminiszter, Bijan Namdar Zanganeh Bécsben újságíróknak kijelentette, hogy Irán nem fogja csökkenteni kitermelését.

Az OPEC-tagországok már 10 órája tárgyalnak a hétfőn elővezetett tervről, mely szerint az októberi szintekhez képest napi 1,2 millió hordóval csökkentenék a csoport kitermelését, de ehhez Iránnak 3,7 milliós napi szintet kellene elfogadnia, ők pedig 3,975 milliós ajánlatot tartanak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A többi ország tervezett kitermelési szintjeiről nincsenek még hírek, ugyanakkor a megállapodás sikeréhez az OPEC-en kívüli országok részvétele is szükséges lenne, Oroszországtól például 600 ezer hordós csökkentést várnának, de az oroszok is csak a kitermelés befagyasztását fogadnék el, csökkentésben nem akarnak részt venni, így a teljes megállapodásnak sincs túl sok esélye – a Goldman Sachs elemzői 30%-os esélyt adnak arra, hogy lesz valamilyen megegyezés.

A Morgan Stanley szerint ez esetben 5 dollárral emelkedhetnek az olajárak, ha viszont nem lesz megegyezés, akkor sokkal komolyabb reakcióra lehet számítani, egyes elemzők szerint akár a 20-30 dollár közötti tartományba is ereszkedhetnek az árak.

Az OPEC-találkozó esetleges sikertelenségét Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere már tegnap megpróbálta a köztudatba hozni, úgy nyilatkozott, hogy a keresleti és kínálati viszonyok 2017-ben akkor is egyensúlyba kerülnek, ha nem lesz termeléscsökkentési megállapodás, így nem feltétlenül szükséges a kitermelés visszafogása.

Szaúd-Arábia még viszonylag jó helyzetben van, bár a költségvetésükön elég nagy lyukat ütöttek a korábbinál alacsonyabb olajbevételek, más OPEC-tagországok viszont már nem bírják sokáig elviselni a nyomott árszintet, Venezuelában nagyon közel a csőd, de Líbia is hamarosan térdre kényszerülhet, valutájuk rohamosan gyengül, a feketepiacon máris ötszörös árat kell fizetni egy dollárért a hivatalos árfolyamhoz képest.

A holnapig megkötendő OPEC-megállapodás tehát már messze nem csak az olajárat mozgathatja meg, hanem egyes országok közeljövőbeli sorsát is meghatározhatja.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »