Nem csökkent a hard Brexit és a recesszió kockázata

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem csökkentette a hard Brexit és a recesszió valószínűségét a londoni felsőbíróság végzése, amelynek alapján a brit kormány előzetes parlamenti jóváhagyás nélkül nem indíthatja el a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői a brit EU-tagságról június 23-án tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – referendum óta heti rendszerességgel tesznek közzé recessziófigyelő gyorselemzéseket (UK Recession Watch).

A pénteken ismertetett új előrejelzésükben változatlanul 20 százalékra taksálták a recesszió kockázatát a brit gazdaságban. Közölték: véleményük szerint a piaci szereplők tévesen jutottak arra a következtetésre, hogy az előző nap kihirdetett felsőbírósági döntés nyomán csökkent a hard Brexit valószínűsége. Az Oxford Economics londoni elemzői szerint ez a piaci értelmezés a fő tényezője annak, hogy a font a felsőbírósági határozat óta a múlt heti kereskedés végén mért szintnél jelenleg több mint 2 százalékkal erősebb a dollárhoz képest.

A hard Brexit a brit politikai zsargonban meghonosodott kifejezés arra a piaci szereplők által nagyon negatívnak tartott forgatókönyv-változatra, amelynek alapján Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is távozna.

A londoni felsőbíróság hatalmas feltűnést keltő végzésében elfogadta azt a keresetet, amelynek beterjesztői szerint a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával. Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból. A brit kormány menetrendje szerint London az idén már nem, de legkésőbb a jövő év első negyedének végéig bejelenti a cikkely aktiválását.

Theresa May brit miniszterelnök pénteken telefonon beszélt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Angela Merkel német kancellárral a bíróság előző napi határozatáról, és közölte velük: véleménye szerint tartható a kormánya által kidolgozott Brexit-menetrend a felsőbírósági végzés ellenére is. Hozzátette: bízik a kormány által a legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés sikerében, és leszögezte azt is, hogy London nem módosította az 50. cikkely aktiválására kidolgozott menetrendet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »