Újabb feszültségek az FBI és Clinton között, az alapítvány is gyanús

Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt egyik munkatársa 2015 őszén azt állította, hogy James Comey kinevezése a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) élére nem volt bölcs döntés.

Ez a WikiLeaks kiszivárogtató portál legfrissebb nyilvánosságra hozott dokumentumaiból derül ki. A portál csütörtök este mintegy kétezer új elektronikus levelet publikált, amelyeket John Podesta, Clinton kampányfőnöke magán e-mail-címéről loptak el. A levelek között van Hillary Clinton kommunikációs igazgatójának, Jennifer Palmierinek az az e-mailje is, amelyben Comey kinevezésének kockázataira figyelmeztette kollégáit.

Leveléhez Palmieri csatolt egy újságcikket is, amely arról szólt, hogy az FBI-igazgató szerint nő a bűnözés, mert az úgynevezett „Ferguson-hatás” miatt a rendőrök kevésbé elszántak a bűnüldözésben. Comey erre utalt a cikkben idézett megjegyzésével, amelyet egyébként a sajtóban éles kritikák értek. Palmieri ezt a cikket küldte el annak alátámasztására, hogy szerinte miért volt rossz döntés Obama elnöktől, hogy 2013-ban kinevezte Comey-t az FBI élére.

  • Ferguson-hatás
A Ferguson-hatás egy politikai üggyé vált rendőri túlkapás nyomán alakult ki: 2014 nyarán a Missouri államban lévő Fergusonban egy fehér rendőr agyonlőtt egy 18 éves fegyvertelen fekete fiatalembert, s ezt követően lázongások törtek ki, és erőteljes rendőrellenes hangulat uralkodott el az Egyesült Államok sok vidékén.

James Comey korábban, George W. Bush első kormányában John Ashcroft igazságügyi miniszter helyettese volt, majd 2005-től a magánszférában dolgozott. Jennifer Palmieri a fenti levelet John Podestának, Clinton kampányfőnökének és egy magán e-mail-címre is elküldte, amely valószínűleg Eric Schultzé, a Fehér Ház szóvivőjéé volt. Sem Podesta, sem Schultz nem reagált a Comey-t bíráló e-mailre.

Palmieri a napokban nyilvánosan is élesen bírálta az FBI igazgatóját, mert értesítette a kongresszus néhány politikusát, hogy nyomozás folyik Clinton bizalmas munkatársnőjének, Huma Abedinnek és válófélben lévő férjének, Anthony Weinernek a levelei ügyében. Egy másik vizsgálat kapcsán kiderült ugyanis, hogy Weiner számítógépére a feleségétől olyan levelek kerülhettek, amelyek államtitkokat vagy titkosított információkat tartalmazhatnak. Sajtóértesülések szerint eddig két olyan levelet találtak, amely Hillary Clintontól származik, még külügyminisztersége idejéből.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Közben a The Wall Street Journal című lapban megjelent, hogy az FBI nyomozói már idén februárban elegendő bizonyítékot találtak ahhoz, hogy a Clinton Alapítvány ellen is vizsgálatot indítsanak. Az Alapítvány egyes nagy adományozói ugyanis – mint bizonyítást nyert – kivételes elbánásban részesültek a külügyminisztériumban Hillary Clinton külügyminisztersége idején.

Az igazságügyi minisztérium meg nem nevezett vezetői és az FBI egyes tisztségviselői azonban úgy ítélték meg, hogy a bizonyítékok nem elegendőek a Clinton Alapítvány elleni bűnügyi eljáráshoz. Tették ezt annak ellenére, hogy – a The Wall Street Journal forrásai szerint – rendelkezésükre állt egy titokban rögzített hangfelvétel, amelyen egy korrupcióval gyanúsított személy a Bill és Hillary Clintonnal kötött állítólagos megállapodásáról beszél.

A vizsgálódás a Clinton Alapítványnál azt követően indult el, hogy Clinton Cash (Clinton készpénz) címmel megjelent Peter Schweizer író könyve. A könyv a Clinton Alapítvány „etikai kihívásait” taglalja, kivált azt követően, hogy oroszok vásároltak meg egy uránkitermeléssel és forgalmazással foglalkozó céget, amelyhez a nemzetbiztonsági engedélyt Hillary Clinton külügyminiszter adta meg – nem sokkal ezután csaknem két és félmillió dollár érkezett az orosz cégtől a Clinton Alapítvány számlájára.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »