Csúnya hétvégéje volt Clinton kampánygépezetének

Nem volt jó hétvégéje Hillary Clinton elnökjelöltnek, újabb bizonyítékok kerültek elő az e-mail botrány ügyében, továbbá kiderült, hogy a házaspár engedélyek nélkül újítja fel egyik villáját, azaz gyakorlatilag semmibe veszik a törvényeket.

James Comey, az FBI igazgatója pénteken este arról tájékoztatta a képviselőket és a szenátorokat, hogy munkatársai – miközben egy ettől független ügyön dolgoztak – új elektronikus levelekre bukkantak, amelyek kapcsolódnak a Clinton-féle e-mailek korábbi vizsgálatának ügyéhez. Közlése szerint az FBI-nak át kell néznie ezeket a leveleket is, hogy megállapítsák, tartalmaznak-e titkosított információkat, azaz újra vizsgálódni kezdenek az e-mailek ügyében is.

Comey arról nem tájékoztatta a törvényhozókat, hogy hol és hogyan találták meg a leveleket, s várhatóan mennyi ideig tart majd az átvizsgálásuk, ugyanakkor a New York Times információi szerint az újabb bizonyítékok Anthony Weiner telefonjáról származnak, akinek felesége Huma Abedin, Hillary Clinton egyik vezető tanácsadója. Abedin és Weiner épp nincsenek túl jó viszonyban, az FBI nyomozásának – azaz a Clinton e-mailektől független ügynek – alapja ugyanis az, hogy Weiner egy 15 éves lánynak küldött SMS-eket.

James Comey júliusban még úgy foglalt állást, hogy Hillary Clinton ugyan hibát követett el, amikor külügyminiszterként nem a hivatali email-fiókját, hanem a magánszerverét használta hivatalos levelezésre, de nem bizonyítható, hogy titkosított információk kerültek volna nyilvánosságra, így az FBI nem is javasolt vádemelést az igazságügyi minisztériumnak. Ezt most azzal egészítette ki, hogy jelenleg még nem tisztázott, hogy az újabb e-mailek szignifikánsak-e, de fontosnak tartotta tájékoztatni a bizottságot az új fejleményekről.

Újabb törvénysértés Clintonéknál

Ha az e-mail botrány újraindítása nem lett volna elég nagy csapás Clintonéknak a hétvégére, egy újabb, kevésbé fajsúlyos, de annál inkább elgondolkodtató ügy is kipattant, kiderült ugyanis, hogy a Clinton házaspár engedélyek nélkül építkezik.

Hillary Clinton és férje, Bill Clinton volt elnök augusztusban több mint egymillió dollárért megvásárolta a New York melletti Chappaquában lévő villájuk melletti ősparkos, tágas villát is, és nekilátott az új ház teljes átalakításának. A házaspár azonban a szükséges építési engedélyeket nem szerezte be.

Az építési hatóság felügyelője a New York Postnak elmondta, hogy névtelen bejelentés érkezett a munkálatokról, s amikor kiszállt ellenőrzésre, észlelte a nagyszabású építkezést.

Október 17-én levélben értesítette a demokrata párti elnökjelöltet és férjét, hogy törvényt sértettek. A levélhez csatolt egy dokumentumot is, amelyben közli: az egyik alvállalkozó tudatta vele, hogy Clintonék közölték, nagyon sietnek az átalakítással, mert Hálaadás ünnepére az új villának készen kell lennie.

“Ez rendben van, de azért üdvös lenne, ha beszereznék az építési engedélyeket” – mondta az alvállalkozó washingtoni cég képviselőjének Maskiell, és hozzátette: nem állíttatja le az építkezést, ha pótlólag beszerzik a szükséges engedélyeket. Péntek estig csak a villanyszerelési és fűtésszerelési munkákra szóló engedélyek érkeztek meg – mondta el a New York-i lap munkatársának az építési hatóság felügyelője. Hozzátette, hogy a Clinton-házaspár több ezer dolláros büntetésre számíthat, mert semmibe vette a törvényt.

Az esettel több helyi lap és televíziós csatorna is foglalkozott, a The New York Times pedig megjegyezte: “egyesekben az az érzés alakulhat ki, hogy Clintonékra nem érvényesek a törvények”.

Forrás: Marketwatch / MTI

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »