Komoly a tétje, de nem hozza lázba az olaszokat a népszavazás

A legfrissebb felmérések szerint az olaszok mintegy negyven százaléka nem kíván részt venni a december 4-ére kitűzött népszavazáson, amely a római parlament átalakításáról szól, de az olaszok többsége a referendum kudarca esetén sem akarja, hogy Matteo Renzi miniszterelnök lemondjon.

A Piepoli közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatai szerint a reformot elutasítók aránya továbbra is meghaladja az ötven százalékot, miközben a támogatók száma, ha lassan is, de emelkedik. A legnagyobb tábort azonban a bizonytalanok alkotják, vagy azok, akik egyáltalán nem akarnak az urnákhoz járulni. A megkérdezettek egyöntetűen állítják, hogy akármi is legyen a népszavazás eredménye, Matteo Renzi balközép miniszterelnöknek lemondás helyett maradnia kell, mert „ő még mindig jobb a semminél”.

  • Miről szól a népszavazás?
A referendum az eddig kétkamarás olasz parlamenti rendszer megváltoztatását, a felsőház eltörlését célozza a törvényhozás munkájának felgyorsítása, a parlamenti költségek csökkentése, valamint az olasz politikai rendszer stabilitása érdekében.

A reform lényege, hogy ha a népszavazáson az igenek győznek, a következő parlamenti választástól az olasz parlamentet csak a 630 tagú képviselőház alkotja, a jelenlegi 315 fős szenátus 100 tagúra csökken, és rendkívüli intézkedéseket kivéve elveszíti törvényhozási hatáskörét. A népszavazás érvényessége nincs részvételi arányhoz kötve.

Az egykamarás római parlament hívei szerint a reformmal végre véget lehet vetni az Itáliában állandósult kormányválságoknak (az utóbbi 63 évben ugyanennyi olasz kormány váltotta egymást), mivel a győztes párt biztos parlamenti többséghez jut a kormányzási ciklus biztosításával.

A reform ellenzői viszont arra hivatkoznak, hogy az eddigi kétkamarás rendszer éppen a kormánypárt esetleges egyeduralmának parlamenti ellensúlyozását szolgálja.

A népszavazáson részt vevőknek arra kell válaszolni, hogy igent vagy nemet mondanak a parlamenti reformra, a szavazólapon szereplő összetett kérdés megválaszolásával azonban jóváhagyják vagy elvetik az olasz közigazgatási rendszer más reformjait, többek között a megyék eltörlését is.

Az október 30-i földrengés után felmerült a referendum elhalasztásának lehetősége, de ezt Matteo Renzi és Sergio Mattarella államfő is elvetette, hiszen a külföldön élő olaszok levélszavazása pár napon belül megkezdődik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »