Megkezdték a calais-i gyerekek biztonságba helyezését

A francia hatóságok szerdán megkezdték a körülbelül 1500 kísérő nélkül maradt kiskorú migráns befogadóközpontokba történő szállítását a ledózerolt menekülttáborból, miután a britekkel kialakult patthelyzet a fiatalok gondoskodásáról nagyon elhúzódott.

A gyerekeket elszállító első busz helyi idő szerint 7:30-kor indult útnak a Franciaország-szerte létrehozott befogadóközpontok egyikébe. A többi korábbi táborlakót már múlt héten biztonságba helyezték kisebb csoportokban Franciaország távolabbi befogadóközpontjaiban, ahol a migránsok benyújthatják menedékkérelmüket.

A fiatalokat átmenetileg átalakított konténerekben szállásolták el a felszámolt sátorváros területén, míg el nem dől, hogy Nagy-Britannia hajlandó-e eleget tenni kötelezettségének és befogadni a család nélkül maradt kiskorúakat. Az ügy hetek óta húzódik, és a gyerekek azóta tengődtek bizonytalanságban. Még a tábor felszámolása előtt jelentették az ott tevékenykedő karitatív szervezetek tagjai, hogy a gyerekek kétségbeesésükben embercsempészeket kerestek, akik hajlandóak őket a szigetországba vinni.

A diplomáciai feszültség London és Párizs között felerősödött az elmúlt napokban, miután Francois Hollande francia elnök sürgette Theresa May brit miniszterelnököt, hogy „Nagy-Britannia igenis ugyanúgy vállalja a felelősséget ezekért a gyerekekért, mint Franciaország”. A brit tisztviselők szerint azonban csak Franciaországnak kellene garantálnia a fiatalok biztonságát, nem pedig „áthárítani a felelősséget”.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek