Megkezdődött a calais-i „dzsungel” felszámolása

Sok száz menekült gyülekezik a migránstáborban létesített regisztrációs pontoknál, miután a hatóságok megkezdték az evakuálási műveletet. Előző éjszaka többen keveredtek összetűzésbe a rendőrséggel a felszámolás kapcsán.

Hétfőn hajnalban több mint 1200 újonnan érkezett rendőr segítségével megkezdték a sátorváros kiürítését és felszámolását. A hatóságok szerint mintegy 7000 ember él jelenleg a táborban nyomorúságos körülmények között. Az evakuálás eddig békésen folyik, sok menekült örül annak, hogy elhagyhatja a veszélyes és élhetetlen „dzsungelt”. A még táborban tartózkodó menedékkérőket az ország különböző pontjain kialakított, 287 átmeneti befogadó központ valamelyikébe szállítják.

migrans

Sok száz menedékkérő sorakozik a regisztrációs pontoknál és várja, hogy az átmeneti befogadó központokba vigyék. Fotó: Reuters

Azonban aggodalomra ad okot, hogy valószínűleg lesznek olyanok, akik nem lesznek hajlandóak elhagyni a tábort, mert még mindig Nagy-Britanniába akarnak átjutni. Ezt mutatja az is, hogy a hétvégén több összecsapás is történt rendőrök és migránsok között, akik nem akarnak együttműködni a hatóságokkal.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A felszámolás egyik érzékeny kérdése a táborban tartózkodó, mintegy 1300 kísérő nélküli kiskorú elhelyezése, akik közül legalább 500-nak a szülei vagy a rokonai Nagy-Britanniában élnek, ezért a gyerekek hozzájuk szeretnének csatlakozni. Az Egyesült Királyság elkezdte befogadni a kiskorú migránsokat. A humanitárius szervezetek segítik a francia hatóságokat, hogy a Calais-ban maradó kiskorúak – akiknek nincsenek rokonai a szigetországban – megfelelő ellátásban és ideiglenes elhelyezésben részesüljenek.

  • Korábban írtuk:

Forrás: BBC

Friss hírek