Hozta a kötelezőt a Pfizer, de elkaszálta egyik új gyógyszerét

Elemzők által vártnál némileg kisebb lett az amerikai Pfizer gyógyszergyártó idei harmadik negyedéves profitja, részben az akvizíciókkal összefüggő kiadásnövekedések miatt.

A szeptember végével záródott három hónapban a gyógyszergyártó adózott eredménye 1,32 milliárd dollárra, részvényenként 21 centre csökkent az egy évvel korábbi 2,13 milliárd dollárról, részvényarányosan 34 centről. Az egyszeri tételek nélküli negyedéves részvényarányos eredmény 61 cent lett, 1 centtel kisebb a szakértői várakozások átlagában szereplő 62 centnél.

A gyógyszergyártó negyedéves árbevétele 8 százalékkal 13,05 milliárd dollárra emelkedett, ezzel nagyságrendileg hozta az elemzői várakozásokat, az idei részvényarányos eredményére vonatkozó előrejelzését viszont az eddigi 2,38-2,48 dolláros sávról a sáv alja felé, 2,38-2,43 dollárra módosította. A várható árbevétel sávja viszont a korábbi 51-53 milliárd dollárról 52-53 milliárd dollárra módosult.

A Pfizer bejelentette továbbá, hogy leállítja egyik új, kísérleti fázisban lévő koleszterinszint-csökkentő gyógyszerének fejlesztését, mert egyrészt a klinikai tesztek eddig nem hoztak megfelelően jó eredményeket, másrészt pedig a piaci fogadtatás is kétséges lett volna, mert a hasonló jellegű gyógyszereket magas áruk miatt nem támogatják az egészségbiztosítók.

A részvényárfolyam negatívan reagált az eredményszámokra, a Pfizer papírjaival jelenleg 1,9%-os mínuszban, 31,10 dolláron folyik a kereskedés.

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek