Senki sem vállal felelősséget a kiskorú migránsok ügyében

Francois Hollande francia elnök azt mondta, beszélt Theresa May brit miniszterelnökkel arról, hogy Nagy-Britanniának igenis ki kellene vennie a részét a calais-i migránstáborban maradt mintegy 1500 kiskorú menekült iránti felelősségvállalásból.

Múlt héten feszültség volt a két ország között arról, hogy miként gondoskodjanak a táborban maradt gyerekekről, miután ledózerolták az addig több ezer migránsnak otthont adó „dzsungelt”. Hollande elmondása alapján 5000 embert evakuáltak a veszélyes sátorvárosból, ám 1500 felügyelet nélküli kiskorú maradt a tábor helyszínén, akiket sürgősen át kellene vinni a befogadóközpontokba.

A kérdés érzékeny téma mindkét országban. „Beszéltem a brit miniszterelnökkel az ügyben, ugyanúgy, ahogy Bernard Cazeneuve is beszélt a brit belügyminiszterrel. Nagy-Britanniának szintén vállalnia kell a felelősséget ezekért a gyerekekért” – mondta a francia elnök.

Amber Rudd brit belügyminiszter szerint azonban csak Franciaországnak kellene garantálnia a fiatalok biztonságát, nem pedig „áthárítani a felelősséget”. Rudd hozzátette, hogy a britek már így is sok mindent átvállaltak a franciáktól, ami „amúgy nem az ő hatáskörükbe tartozott”. A francia menekültügyi hivatal (Ofpra) vezetője erre nyersen csak annyit mondott: „A felnőtt migránsok elhelyezése kapcsán már elvégeztük az Egyesült Királyság munkáját. A legkevesebb, hogy azokról a gyerekekről gondoskodnak, akiknek vannak rokonaik a szigetországban.” Nagy-Britannia eddig mindössze 274 kiskorú migránst fogadott be.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A francia hatóságok az elmúlt héten mintegy 6 ezer migránst szállítottak el a Calais melletti táborból. Országszerte három tucat menekülttáborban helyezték el őket, lehetővé téve számukra azt is, hogy szabadon válasszanak közülük. Humanitárius szervezetek szerint azonban a calais-i migránsproblémát nem sikerült teljesen megoldani, sok menekült nem volt hajlandó a francia hatóságokkal kapcsolatba lépni. Egy részük különböző francia városokban rejtőzködik, mások pedig a párizsi spontán táborba költöztek át, ami miatt hirtelen megnőtt a Párizs utcáin tartózkodó migránsok száma.

Hollande ennek kapcsán közölte, hogy nem fogják eltűrni a spontán táborokat, és így a párizsi migránstábort is fel fogják számolni. A migránsokat Párizsból az ország különböző részeiben felállított hivatalos befogadóközpontokba fogják szállítani – jelezte, hozzátéve, hogy Franciaország 9 ezer férőhelyet alakítanak ki számukra.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »