Megerősítette a brit osztályzatot az S&P, marad a negatív kilátás

Megerősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor’s, érvényben hagyva ugyanakkor az osztályzat leminősítésének lehetőségére utaló negatív kilátást is, azzal az indokkal, hogy a brit EU-tagság megszűnése komoly kockázatot jelent a brit gazdaság és különösen a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor teljesítményére.

A nemzetközi hitelminősítő június végén, néhány nappal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után vonta meg Nagy-Britanniától a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-besorolást, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a referendum után – amelyen a többség a kilépésre voksolt – romlani fog a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága. Az S&P agresszív mértékben, egyszerre két fokozattal „AA”-ra rontotta a hosszú távú szuverén brit adósbesorolást, és az új osztályzaton is negatív kilátást hagyott érvényben. A hitelminősítő ezt a kombinációt erősítette meg péntek este.

A Londonban bejelentett döntés indoklásában a Standard & Poor’s kiemelte azt a véleményét, hogy ha az EU-val a kilépés feltételeiről folytatandó tárgyalások elhúzódnak, az nyomást gyakorolhat a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorra, amely hatalmas mértékben hozzájárul a brit foglalkoztatáshoz és a költségvetés adóbevételeihez. A Standard & Poor’s szerint nem egyértelmű az sem, hogy az EU hozzáférést enged-e Nagy-Britanniának az unió egységes belső piacához a jelenlegi vámmentességgel, és még ennél is bizonytalanabb, hogy a brit pénzügyi szektor milyen feltételekkel folytathatja szolgáltatásainak exportját az EU-piacra.

Mivel a kilépésre voksoló többség egyik fő motivációja a bevándorlás korlátozása volt, bizonytalan az is, hogy a brit kormány beleegyezne-e egy olyan kereskedelmi megállapodásba, amelynek feltételei közé tartozik, hogy az EU-országok állampolgárai továbbra is szabadon betelepülhessenek Nagy-Britanniába. Mindezek alapján a tárgyalási folyamat kimenetele jelenleg kiszámíthatatlan – áll a Standard & Poor’s pénteki elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozta azt is, hogy a népszavazás óta végbement meredek leértékelődés az euróval és a dollárral szemben kikezdheti a font iránti befektetői bizalmat, és ez végső soron veszélybe sodorhatja a font globális tartalékvaluta-szerepét. A Standard & Poor’s kiemelte: saját kritériumai alapján a fontot addig tekinti globális tartalékvalutának, amíg a brit fizetőeszköz részaránya a globális jegybanki devizatartalékokban legalább 3 százalék. A hitelminősítő adatai szerint a font súlya 2016 második negyedének végén 4,69 százalék volt a globális devizatartalékokban.

A fontot terhelő kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics elemzőinek legutóbbi helyzetértékelése szerint a font már most nagyobb mértékben zuhant, mint amennyire a Bank of England – a brit jegybank – és az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve várható jövőbeni alapkamat-divergenciájából következtetni lehetne. A Capital Economics szerint ez már a brit gazdaságpolitikába vetett befektetői bizalom és a brit reálgazdasági kilátások hosszú távú károsodásának első jele lehet. Ha a font még tovább zuhan, az már valós fontválságot jelezhet – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői. A font a népszavazás óta csaknem 19 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már egyik sem tartja nyilván „AAA” osztályzattal, mivel a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service már korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »