Brutális összegbe kerülhet a hard Brexit

Kiszivárogtatott kormányzati becslések szerint évente 66 milliárd font (23 ezer milliárd forint) adókiesést is okozhat a brit államháztartásnak a hard Brexit, ha Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról is kivonulna.

A The Timeshoz eljutott, a konzervatív brit napilap által kedden ismertetett pénzügyminisztériumi forgatókönyv-változatok szerint, ha Nagy-Britannia szabadkereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az unióból, a brit hazai össztermék (GDP) tizenöt évi előrejelzési távlatban 5,4-9,5 százalék közötti mértékben maradhat el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság az akadálytalanul folytatódó EU-kereskedelem esetén addigra elérhetne. A tárca becslése szerint hard Brexit esetén a külkereskedelmi forgalom és a brit gazdaságba érkező közvetlen külföldi befektetések értéke egyaránt hozzávetőleg 20 százalékkal zuhanna, és mindez 38-66 milliárd font közötti éves adóbevétel-kiesést okozna.

A The Times hangsúlyozza, hogy tervezetről van szó, amelyet a Downing Streetnek még jóvá kell hagynia a közzététel előtt. A lap szerint a kabinet tagjai magánbeszélgetésekben nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy Nagy-Britanniának sikerül testre szabott kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötnie az EU-val a kilépés utáni időszakra.

Nagy londoni elemzőházak friss tanulmányai szerint a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorában is súlyos károkat okozhat a hard Brexit, és ennek is lennének erősen negatív adóbevételi hatásai. A City legnagyobb pénzügyi szolgáltatási vállalkozásait képviselő szervezet, a TheCityUK e héten ismertetett részletes hatástanulmánya – amelyet az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég állított össze – kiemeli, hogy a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor és a hozzá kapcsolódó, nagy-britanniai székhelyű kiszolgáló háttér éves bevétele hozzávetőleg 190-205 milliárd font, a szektor 120-125 milliárd font bruttó hozzáadott-értéket állít elő, 1,1 millió munkavállalót foglalkoztat és 60-67 milliárd font adót fizet be a brit költségvetésbe.

A Brexit-forgatókönyvek legrosszabb változata szerint az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 18-20 milliárd font bevételcsökkenést, 31-35 ezer munkahely megszűnését és 3-5 milliárd font adóbevétel-kiesést okozva. Az elemzés szerint azonban ez csak a közvetlen hatás lenne, a tovagyűrűző másodlagos hatások miatt még további 14-18 milliárd font bevétel, 34-40 ezer munkahely és 5 milliárd font adóbevétel kerülhetne veszélybe.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Kína felhagy a zéró-Covid politikával

Kína szerdán bejelentette, hogy zéró-Covid politikájának két alappillére, a gyakori koronavírus-tesztek és a digitális egészségügyi kódok többé nem lesznek szükségesek a mindennapi élethez vagy az országon belüli utazáshoz. Ez jelentős enyhítés a korábbi szigorú korlátozásokhoz képest, amelyek ellen az elmúlt hetekben országszerte több mint egy tucat városban tiltakoztak.

Read More »