Újabb pofont kapott Angela Merkel

Németországban tovább növelheti a jobboldali CDU elnökére, Angela Merkel kancellárra nehezedő nyomást a vasárnapi berlini tartományi választáson elszenvedett újabb kudarc – emelik ki a részeredmények alapján készült első elemzések.

A Die Welt című konzervatív lap kiemelte, hogy Angela Merkel hétfőn eredetileg elutazott volna New Yorkba, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlésén a világméretű menekültválságról rendezett vitában, kedden pedig az amerikai elnök, Barack Obama által összehívott menekültügyi csúcstalálkozón, de a berlini választás miatt lemondta az utat. Döntése sejteti, hogy megjósolhatatlan, milyen hangulat alakul ki a párt vezető testületeinek hétfői ülésén. A CDU a késő esti részeredmények szerint a szavazatok 17,6 százalékát szerezte meg, ami történetének legrosszabb berlini tartományi választási eredménye, messze alulmúlja az előző legrosszabb eredményt, az 1948-ban elért 19,4 százalékot.

A vereség nem annyira súlyos, mint két héttel ezelőtt Mecklenburg-Elő-Pomerániában, ahol a CDU-tól jobbra álló, és a kancellár menekültpolitikájának bírálatára építő Alternatíva Németországnak (AfD) is megelőzte a pártot, de már sorban az ötödik tartományi választási kudarc, és ugyan a berlini tartományi pártszervezet szenvedte el, de „gond nélkül be lehet állítani Merkel vereségeként” – hangsúlyozta a Die Welt, megjegyezve: a pártelnök-kancellár egyetlen szerencséje, hogy jövő tavaszig nem lesz több tartományi törvényhozási választás.

Az ARD országos köztelevízió kommentárja szerint a vasárnapi választás megmutatta, hogy a jobboldal új szereplője, az euróövezet felszámolását sürgető és a menekültek mellett a bevándorlók befogadását is elutasító AfD teret nyerhet egy olyan liberális nagyvárosban is, mint Berlin. Angela Merkel pedig hétfőtől fokozódó nyomással számolhat a menekültpolitikai irányváltást sürgető bajor testvérpárt, a CSU részéről, és saját pártjából is.

A kommentátor rámutatott: a kancellár a hét végén elkezdett távolodni eddigi jelszavától, miszerint „sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal, mondván, hogy ez a kijelentés tartalom nélküli, „üres szólammá” vált. Hozzátette: a berlini választás után Angela Merkel várhatóan tovább „lavírozik” majd, igyekszik úgy változtatni politikáján, hogy ne kelljen nyilvánosan beismernie, hogy korrekcióra kényszerül. Azonban a berlini választás a szövetségi kormány egészére, a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) nagykoalíciójára nehezedő nyomást is erősíti, hiszen nemcsak a CDU, hanem az SPD is gyengült, és Berlin már a harmadik tartomány, ahol a változó erőviszonyok miatt a két párt nem tud egymással nagykoalíciót alkotni, ami megkérdőjelezi pozíciójukat tömegpártként.

A helyi körülmények jelentőségét emelte ki több vezető berlini politikai napilap is. A konzervatív Berliner Morgenpost kommentárjában hangsúlyozta, hogy az SPD és a CDU „pofont kapott”, az „egykori néppártok” már csak a szavazók alig 40 százalékának bizalmát élvezik. Öt évvel ezelőtt a „nagy problémákhoz nagykoalíciót” jelszóval lendültek munkához, megoldások helyett azonban csak káoszba fulladó repülőtér-építési beruházással, megbénuló közigazgatással, lerobbant iskolákkal és egyre újabb koalíciós vitákkal szolgáltak, és a választók ezt „egyszerűen nem akarták tovább”.

Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek