Alsó-Szászországot megint behúzták Merkelék

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Alsó-Szászország tartományban tartott önkormányzati választáson a hétfőn közzétett eredmények szerint.

A tartományi választási bizottság adatai alapján a CDU a szavazatok 34,4 százalékával szerezte meg az első helyet a vasárnapi választáson, megismételve 2011-es sikerét, amikor a voksok 37 százalékával végzett az élen. A CDU a nyolcvanas évek eleje óta valamennyi önkormányzati választáson győzött a Németország nyugati részén fekvő tartományban.

A második a szociáldemokrata párt (SPD) maradt, amely a szavazatok 31,2 százalékát szerezte meg, a 2011-es 34,9 százalék után, a harmadik helyen a Zöldek végeztek, támogatottságuk 10,9 százalékra csökkent az öt évvel ezelőtti 14,3 százalékról.

A szövetségi parlamenten kívüli, jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 7,8 százalékát szerezte meg, a párt előzetesen 10 százalék feletti eredményre számított.

A liberális FDP támogatottsága 4,8 százalékra emelkedett a 2011-es 3,4 százalékról, a Baloldal támogatottsága 3,3 százalékra nőtt az öt évvel ezelőtti 2,4 százalékról.

Az önkormányzati választáson 3,61 millióan szavaztak, a részvételi arány 52,5 százalékról 55,5 százalékra emelkedett.

A Mecklenburg-Elő-Pomerániában nemrég lezajlott tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson nem szerepelt ilyen jól Merkel pártja, ott csak a harmadik helyet szerezték meg.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »