Az EU részéről már teljes a Brexit tárgyalócsoportja

Guy Verhofstadt egykori belga miniszterelnök képviseli az Európai Parlamentet az Európai Unióból történő brit kilépésről folytatandó tárgyalásokon – tudatta közleményében az uniós parlament csütörtökön.

Verhofstadt feladatai közé tartozik majd a parlament teljes körű tájékoztatása a tárgyalások fejleményeiről, illetve segít előkészíteni az EP álláspontját, szorosan együttműködve az EP házbizottságaként működő, a parlamenti elnököt és a frakcióelnököket tömörítő elnökök konferenciájával.

Az uniós intézmények közül az Európai Parlament jelölte meg utolsóként a Brexitről folytatandó tárgyalások tagját Guy Verhofstadt személyében, aki jelenleg az EP liberális frakciójának elnöke.

Az Európai Bizottság részéről Jean-Claude Juncker elnök Michel Barnier volt francia külügyminisztert, volt uniós biztost jelölte ki idén júniusban, hogy előkészítse, illetve vezesse a tárgyalásokat az Európai Unióból történő brit kiválásról, amelyről a szigetország népszavazáson döntött. Barnier korábban a külügyi és a mezőgazdasági tárcát is vezette Franciaországban, 1999 és 2004, majd 2010 és 2014 között pedig az Európai Bizottság tagja volt.

Az EU miniszteri tanácsának úgynevezett Brexit-munkacsoportját pedig Didier Seeuws belga diplomata vezeti majd. Seeuws 2014 végéig Herman Van Rompuynek, a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács akkori elnökének közeli munkatársa volt, jelenleg az Európai Tanácson belüli egyik igazgatóságot vezeti.

Az EU csúcsvezetői többször is amellett foglaltak állást, hogy mielőbb meg kell kezdeni az Egyesült Királyság kiválásáról szóló tárgyalásokat, a brit kormány azonban eddig nem jelentette be hivatalosan kilépési szándékát az Európai Uniónak.

  • Kapcsolódó cikkeink

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »