Merkel: Sokat javult a menekültügyi helyzet

Sokkal jobb a menekültügyi helyzet, mint egy éve, de van még tennivaló, és „az európai szolidaritás kívánnivalót hagy maga után” – mondta a német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben.

Angela Merkel az őszi parlamenti szezon hagyományosan legfontosabb eseményén, a jövő évi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában arról is beszélt, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű, parlamenten kívüli párt előretörése kihívás a Bundestag valamennyi pártjának, Németország pedig a mélyreható változások közepette is megőrzi értékeit, így „Németország Németország marad”.

A kancellár a szövetségi kormány menekültpolitikáját érintő bírálatokat visszautasítva kiemelte: az egy évvel ezelőtti parlamenti vita idején uralkodó állapotokkal összehasonlítva megállapítható, hogy sokszorosan jobb a helyzet. A Németországba érkező menedékkérők száma nagymértékben és tartósan csökken, miközben Németország továbbra is megfelel humanitárius felelősségének. A kormány a két menekültügyi reformcsomaggal, az integrációs törvénnyel és a közbiztonságot erősítő intézkedésekkel irányíthatóvá és ellenőrizhetővé tette a folyamatokat, de javítani kell az elutasított menedékkérők visszaküldésének hatékonyságán és a befogadott menekültek társadalmi integrációján – közölte.

Helyesnek bizonyult az uniós külső határok védelmére és a migráció „illegalitásának” felszámolására törekvő politika is, az EU-Törökország megállapodás pedig „modellértékű”, alkalmazni kell az észak-afrikai térség országaival kapcsolatban is – mondta a német kancellár. Hangsúlyozta: tengeri határt csak a szomszédos állammal, a túlparton fekvő országgal együttműködve lehet hatékonyan védeni.

A vasárnapi mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választás eredményeiről szólva kiemelte, hogy az AfD valamennyi parlamenti párt rovására tört előre, ezért a Bundestag összes pártjának önkritikusan meg kell vizsgálnia, hogy mit kell másként csinálnia.

Komolyan kell venni a választók aggodalmait, akkor is, ha alaptalanok, és ragaszkodni kell a tényekhez. „Ha kitartunk az igazság mellett, mi nyerünk, és visszanyerjük a legfontosabbat, amire szükségünk van: az emberek bizalmát” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. A Bundestag pártjainak végig kell gondolniuk, hogy miként adhatnak „tartást és orientációt” az embereknek úgy, hogy ellenállnak a „látszólag egyszerű megoldásokat” hirdető erőknek – tette hozzá.

A demográfiai átalakulás, a globalizáció, a második világháború óta a legtöbb embert menekülésre késztető konfliktusok, az államok szuverenitásának és területi épségének megkérdőjelezése, a terrorfenyegetettség és a Brexit korszakában továbbra is a szabadságra, a biztonságra, az igazságosságra és a szolidaritásra kell összpontosítani, mert ezek az értékek tették sikeres, erős és összetartó országgá Németországot – mondta a kancellár.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »