A G20 csúcs idején teszteli rakétáit Észak-Korea

Észak-Korea három ballisztikus rakétát lőtt a tengerbe a keleti partjáról Japán felé, emlékeztetőül a globális biztonság kockázataira, miközben a világ vezetői – köztük Barack Obama amerikai elnök is – Kínában gyülekeznek a G20 csúcstalálkozó második napján.

Észak-Korea az utóbbi időben érzékeny időpontokban tesztelte rakétáit, hogy felhívja a figyelmet katonai erejére.
A hétfői indítással fő szövetségesét, Pekinget hozhatja kínos helyzetbe, Kína ugyanis rendkívüli erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a csúcstalálkozó nyugodt lefolyású legyen a kelet-kínai Hangzhou városban.

Kép forrása: South China Morning Post

Kép forrása: South China Morning Post

A rakétateszt ugyanakkor egy nem kívánt figyelemelterelésként is szolgált az Amerikai Egyesült Államok vezetői számára, akik épp a találkozót kihasználva próbálnak egyezséget kötni a szíriai tűzszünetre vonatkozóan Oroszországgal. Az amerikai külügyminiszter John Kerry és orosz kollégájának találkozója azonban nem hozott áttörést a kérdésben. Később Barack Obama amerikai elnök beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de egyelőre nem volt semmilyen bejelentés az ügyben.

  • Szeretnek időzíteni
Két évvel ezelőtt Észak-Korea két közepes-hatótávolságú rakétát lőtt ki éppen akkor, amikor Dél-Korea elnöke Park Geun-hye Shinzo Abe japán miniszerelnökkel és Barack Obama amerikai elnökkel tárgyalt Hágában, 2003-ban pedig a Bangkokban tartott Ázsia-Csendes Óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozó ideje alatt tesztelt rakétákat Észak-Korea.

A dél-koreai hadsereg szerint a rakétákat helyi idő szerint 3 órakor indították, a Dél Yonhap hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a közép-hatótávolságú rakéták körülbelül 1000 km-et repültek, mielőtt Japán légvédelmi zónájában a tengerbe értek. A tesztet követően Dél-Korea elnöke Park Geun-hye és a japán miniszterelnök Shinzo Abe azonnal találkoztak és megegyeztek, hogy együttműködnek a helyzet nyomon követésében.

Hétfőn a korábbi órákban Dél-Korea és Kína vezetői  egyeztettek, Xi Jinping kínai elnök megerősítette Peking elkötelezettségét a Koreai-félsziget nukleáris leszerelésében, ugyanakkor jelezte azt is, hogy Kína tiltakozott az amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) Dél-Koreába történő telepítése ellen.

Kapcsolódó cikkünk:

Kína is fejleszt az amerikai THAAD rakéták miatt

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »