Japánnak nagyon nem tetszik a Brexit

A japán kormány arra figyelmeztette Londont, hogy a japán vállalatok máshová helyezhetik át Nagy-Britanniában bejegyzett érdekeltségeik központját, ha a brit gazdaság kikerül az EU-jogszabályok hatálya alól.

A BBC vasárnapi értesülése szerint „az erőteljes hangvételű” felhívást a japán külügyminisztérium küldte a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalnak. Az átiratban a japán fél azt kéri, hogy a brit kormány tanúsítson „felelős magatartást” a brit EU-tagság megszüntetéséről folytatandó tárgyalásokon.

A felhívás szerint azok a japán vállalatok, amelyek Nagy-Britanniába telepítették európai központjukat, áthelyezhetik a kontinentális EU-tagállamokba ezeknek az érdekeltségeknek a vállalatigazgatási tevékenységét, ha Nagy-Britanniában a kilépés után megszűnik az uniós jogszabályok hatálya.

  • 140 ezer alkalmazott
Nagy-Britanniában hozzávetőleg ezer japán vállalat 140 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és sokan közülük éppen azért hoztak létre brit érdekeltségeket, hogy innen elérjék az EU egységes belső piacát is. A brit gazdaságban többek között olyan japán óriáscégek működtetnek jelentős gyártási és szolgáltatási központokat, mint a Hitachi, a Honda, a Nissan és a Toyota.

A japán kormány „nyomatékosan kéri”, hogy London legyen tekintettel a brit gazdaságban végrehajtott japán befektetésekre, és törekedjék arra, hogy e japán érdekeltségeket a lehetséges legkisebb kár érje. Tokió kéri azt is, hogy Nagy-Britannia és az EU „a lehető leghamarabb” vázolja fel a Brexit folyamatának részleteit.

A Londonnak küldött japán kormányzati felhívás részletezi is a tokiói elvárásokat: Japán mindenekelőtt azt szeretné, hogy az Egyesült Királyság és az EU közötti áruforgalom továbbra is mentes legyen a vámterhektől, és olyan környezetet szeretne, amelyben a szolgáltatások és a pénzügyi tranzakciók zökkenőmentesen folytatódhatnak.

A japán kormány levelében megfogalmazott igények között szerepel emellett, hogy a brit gazdaságban tevékenykedő japán cégek a jövőben is toborozhassanak megfelelő szakképzettségű európai munkaerőt. Tokió mindemellett továbbra is harmonizált európai szabályozási rendszert szeretne a Nagy-Britanniában tevékenykedő japán vállalatok számára.

Mindez összességében gyakorlatilag azt jelenti, hogy a japán kormány maradéktalan hozzáférést akar a brit gazdaságban jelenlévő japán vállalatoknak az EU egységes belső piacához azután is, hogy Nagy-Britannia kilépett az unióból – ez a kérés viszont Theresa May legfrissebb megszólalásai alapján nem lesz megvalósítható.

Japán részről korántsem ez az első olyan felhívás, amely kérdésessé teszi a japán cégek nagy-britanniai beruházásainak jövőjét arra az esetre, ha London szakít az unióval. Abe Sindzó japán miniszterelnök, aki nem sokkal a népszavazás előtt járt Londonban, látogatását záró sajtóértekezletén kijelentette: a japán cégek jóval kevésbé tartanák vonzó befektetési helyszínnek a brit gazdaságot, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »